Srbija 2011. predaje Sloveniji zgradu ambasade u Rimu

Izvor: Glas javnosti, 03.Nov.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 2011. predaje Sloveniji zgradu ambasade u Rimu

BEOGRAD - Slovenački premijer Borut Pahor sastao se u Beogradu sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem. Pahor je izjavio da je sa Vladom Srbije postignut dogovor da Ambasada Srbije u Rimu, u skladu sa dogovorom iz 2006. o sukcesiji bivše SFRJ, na jesen sledeće godine bude predata Sloveniji. Pahor je izjavio da je sa Vladom Srbije postignut dogovor da Ambasada Srbije u Rimu, u skladu sa dogovorom iz 2006. o sukcesiji bivše SFRJ, na jesen sledeće godine bude predata Sloveniji.

"Slovenija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je do sada tražila da se to reši do sredine godine, srpska strana do kraja godine. Danas smo postigli dogovor da to bude do jeseni, kao kompromis. Tako da će ambasada u Rimu najesen biti u slovenačkim rukama", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare u vladi, posle razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Pahor je precizirao da prema sporazumu iz 2006. godine ambasada u Rimu pripada Sloveniji, ali da "do sada do realizacije tog dogovora nije došlo zbog finansijskih razloga na strani Beograda".

Upitan da komentariše ideju predsednika Srbije Borisa Tadića da bi diplomate Srbije i Slovenije u trećim zemljama mogle da dele diplomatsko-konzularna predstavništva, Pahor je rekao da "Slovenija za to ne vidi potrebu". Prema njegovim rečima, Slovenija sada vidi potrebu za smanjenjem diplomatskog aparata, a ako bi se ukazala potreba, onda bi "neke diplomatske aktivnosti vodila sa svojim saveznicima unutar Evropske unije". "Pored toga, već imamo zajednički evropski diplomatski servis, tako da nema potrebe da Slovenija ide na nekakve druge aranžmane", rekao je Pahor.

Cvetković i Pahor ocenili su da su bilateralni odnosi u usponu, a predsednik Vlade Srbije zahvalio se za podršku koju Slovenija pruža Beogradu na putu ka Evropskoj uniji. Srpski premijer je na konferenciji za novinare posle susreta rekao da je Slovenija jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i dodao da je i izvoz Srbije u Sloveniju u poslednjem periodu zabeležio rast.

Potvrđujući da Srbija u Sloveniji ima prijatelja na putu evrointgeracija, Pahor je istovremeno rekao da se razgovaralo i o pitanju sukcesije. Premijeri Srbije i Slovenije, Mirko Cvetković i Borut Pahor, otvorili su nove prostorije Ambasade Republike Slovenije u Beogradu. Predsednik vlade Slovenije Borut Pahor rekao je da nije uobičajeno da premijer zemlje domaćina svojim prisustvom uveliča otvaranje zgrade ambasade jedne zemlje i dodao da je to znak prijateljstva između Srbije i Slovenije. "Prijateljstvo je nešto u šta treba investirati na političkom, ekonomskom i kulturnom planu", dodao je Pahor. Ambasador Slovenije Franc But izrazio je nadu da će novi prostor ambasade predstavljati most prijateljstva Slovenije i Srbije i dodao da je zgrada preseljena na novu lokaciju zbog racionalnijih uslova. On je kazao da je slovenačka ambasada ove godine otpustila desetoro ljudi posle ukidanja viza građanima Srbije za ulazak u zemlje Evropske unije. Nova Ambasada Republike Slovenije nalazi se na adresi Dositejeva 41, a prema rečima zaposlenih, na novoj lokaciji biće rešen i problem sa parkingom, koji je ambasada imala na ranijoj lokaciji u Pariskoj ulici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.