Srbija 120 milijardi u minusu

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 120 milijardi u minusu

Vlada Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2010. godinu kojim je predvidjen deficit od 120 milijardi dinara što je za 13 milijardi više nego što je bilo prvobitno predvidjeno Zakonom o budžetu za 2010. godinu.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je, na konferenciji za novinare, da su rebalansom predvidjeni prihodi budžeta 660 milijardi dinara što je 3,5 milijardi više od prvobitnog plana, kao i rashodi od 780 milijardi što je 16,5 milijardi više >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nego što je bilo prvobitno predvidjeno.

Prema njenim rečima, rebalansom budžeta dodatno je za Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbedjena milijarda dinara, kako bi se isplatili bonusi policajcima.

Iz budžeta Srbije će za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu, kako je kazala prema trenutnim procenama, biti potrebno izdvojiti oko milijarda dinara.

Oporavak u ovoj godini nije dovoljno jak, ali je sigurno da će stopa ekonomskog rasta iznositi 1,5, možda i dva odsto, ali, kako je rekla Dragutinović, na žalost, ne više.

Pregovori sa MMF-om pri kraju

Dragutinović je istakla da ovaj rebalans budžeta podržava sve one kojima je pomoć najpotrebnija - penzionere, zaposlene sa nižim primanjima, korisnike socijalne pomoći ali predvidja i subvencije u realnom sektoru.

Povećana cena rada

"Predlogom rebalansa budžeta vlada želi da obezbedi ravnotežu izmedju socijalne kohezije i podsticanja privrede", rekla je Dragutinović.

"Ovo je šesti budžet Srbije za 28 meseci rada aktuelne vlade, što žnaci da je budžet usvajan svaka četiri meseca", naglasila je Dragutinovićeva i dodala da je rebalans bužeta za 2010. pravljen po principu "štedimo koliko možemo, a trošimo koliko moramo".

Prema njenim rečima, osnovna pretpostavka ovog rebalansa, kao što će biti i budžeta za 2011. , jeste da je najgore za nama ali da je neizvesnost i dalje velika jer je Srbija mala privreda zavisna od oporavka u okruženju i zemljama EU.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da eventualna rekonstrukcija vlade ne bi uticala i na "rekonstrukciju" republičkog budžeta, pošto su godišnji troškovi Vlade Srbije 150 miliona dinara, što je mali udeo u ukupnim budžetskim rashodima od 780 milijardi dinara.

"Srpska vlada sa svim svojim kabinetima, ministrima, putovanjima, papirima, državnim sekretarima, na godišnjem nivou košta oko 150 miliona dinara i ako pogledate koliki je budžet Srbije, da je to 780 milijardi dinara, procenite da li će rekonstrukcija vlade doprineti značajno smanjenju ovih rashoda", naglasila je Dragutinović.

Savetnik malih akcionara Branko Palvlović za S media portal kaže da je

suština je u tome da bi mogli da se iskreditiraju milijardu i dvesta milona evra a da će Vlada morati da se do kraja godine dodatno zaduži i kod poslovnih banaka za 320 miliona evra.

-Ovo je približavanje kraju toga što Srbija može još da dobije u kešu jer oni bez toga ne mogu da finansiraju ni plate ni penzije do kraja godine. Verovatno ćemo još dobiti onih 200 miliona dolara od Ruskog kredita o kojima se pričalo još prošle godine i to je to. Više nam niko neće dati pare i ovaj budžet je pokušaj da kako tako ljudi za Novu godinu dobiju plate i penzije- rekao je Branko Pavlović.

Vlada Srbije usvojila Uredbu i Odluku o cenama lekova

Uredba o kriterijumima za formiranje cena lekova za upotrebu u humanoj medicini čiji je režim izdavanja na recept i Odluka o najvišim cenama lekova kojima je predvidjeno prosečno povećanje cena lekova za oko 0, 76 odsto usvojene su na današnjoj sednici Vlade Srbije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Tom odlukom, kod oko 30,6 odsto obuhvata lekova, cene će biti snižene u proseku za oko 9,7 odsto, dok će kod oko 69,4 odsto obuhvata lekova doći do povećanja cena u proseku za 5,36 odsto, što daje prosečno povećanje cena lekova od oko 0,76 odsto, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Vlada usvojila rebalans budžeta

Izvor: Radio 021, 18.Nov.2010

Vlada Srbije je danas jednoglasno usvojila Predlog rebalansa budžeta kojim se predviđa ušteda od oko 36 milijardi dinara i ograničavanje budžetskog deficita na 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda BDP-a, odnosno na 178,3 milijardi dinara.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.