Srbi traže otcepljenje

Izvor: Glas javnosti, 11.Jan.2010, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi traže otcepljenje

NOVA VAROŠ - Ukoliko Vlada Srbije prihvati zahtev bošnjačkih partija da se šest opština u Raškoj oblasti nađu u jednom regionu tražićemo otcepljenje, poručuju Srbi!

Politički predstavnici Srba iz Raške oblasti tvrde da posle ultimativnog zahteva bošnjačkih partija neće sedeti skrštenih ruku. Iz opštine Nova Varoš poručuju da će sva sela sa desne strane Uvca, koja su svojevremeno pripadala Kneževini Srbiji, tražiti otcepljenje od ove opštine i pripajanje opštinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Čajetina, Arilje i Ivanjica.

Marković: Ne učestvujem u razgovorima

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković juče nam je rekao da je "dezinformacija" da on učestvuje u najavljenim razgovorima s predstavnicima bošnjačkih partija.

- Ovo nije moja tema, niti je naše ministarstvo predložilo taj zakon. Nemam nikakve veze s tim i ne učestvujem ni u kakvim razgovorima - tvrdi Marković. Na pitanje kako je onda moguće da su nam iz njegovog ministarstva potvrdili da će se sastati danas sa premijerom Cvetkovićem, ministar odgovora:

- Verovatno su to pročitali u novinama - kaže Marković.

„Manipulacija i kampanja“

Predstavnik Bošnjačke liste Esad Džudžević, komentarišući poruke Srba o mogućem referendumu, u izjavi za naš list kaže da je reč o "manipulaciji".

- U vladinim uredbama nigde se ne pominje sedište ili administrativni centar regiona, već ćemo se o tome dogovoriti kasnije. Ovde je reč o manipulaciji građanima, koji ovo izgleda ne shvataju do kraja - ocenjuje Džudžević.

Poslanik SDP Munir Poturak za naše novine kaže da ne bi više da kalkuliše.

- Sačekajmo sastanak, koji je najavljen za neki dan, pa kada budemo ukrstili argumente, videćemo na čemu smo. Ovo već počinje da liči na nečiju kampanju - kaže Poturak.

- Ovde žive i Srbi! I nas će neko morati da pita o regionalizaciji. Podsećam i

premijera Cvetkovića i lidere bošnjačkih partija da su u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš Srbi većinski narod i da bi u odlučivanju i mi trebalo da učestvujemo - kaže Vukosav Tomašević, član GO DSS i odbornik u SO Prijepolje.

Iz tri opštine ovog dela Srbije, još prošlog leta, kada je priča oko regionalizacije prvi put postala aktuelna, odgovor Srba bio je da ni po koju cenu neće pristati da centar budućeg regiona bude u Novom Pazaru. Odbornici SO Nova Varoš tada su jednoglasno odlučili da ova opština neće u novi - sandžački region.

- Ako Vlada Srbije pređe preko svih naših zahteva, mi ćemo u opštini Nova Varoš organizovati referendum, pa neka narod kaže šta misli o tom njihovom - sandžačkom regionu. Sve to što rade je igranje vatrom - tvrdi Milan Knežević, predsednik OO SRS u Novoj Varoši.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović (SNS) kaže da je reč o pokušaju reanimacije Sandžaka.

- Prethodnih godina, mnoge institucije, ispostave državnih organa uzete su Priboju, preseljene u Prijepolje, a kasnije će verovatno biti prenete u Novi Pazar - kaže Rvović.

Udruženje Srba "Ras" iz Novog Pazara, saopštilo je da je zahtev bošnjačkih partija duboko uznemirio Srbe Raške oblasti.

- Ako vlast u Beogradu povuče ovakav, nedržavnički potez, Srbi će tražiti da se na delu opštine Novi Pazar formiraju opštine Deževa i Rogozna i da se te opštine zatim pripoje teritoriji opštine Raška. Srbi u Sjenici tražiće da se formiraju opštine Štavalj i Bare - navodi se u pismu koje je Udruženje "Ras" uputilo predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi zapretili referendumom

Izvor: Press, 11.Jan.2010

Predstavnici Srba iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši ne pristaju da budu u sandžačkom regionu, prete referendumom i blokadama puteva. .Srbi iz Raške prete referendumom i blokadama puteva i pruga ako Vlada Srbije usliši zahtev bošnjačkih partija i sve opštine u kojima žive...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.