Izvor: B92, 07.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi traže odštetu od 3,2 miliona evra odštete od UNMIK-a

Beograd -- Kosovski Srbi, koji su u UNMIK-ovim zatvorima u pokrajini proveli ukupno 320 meseci, zahtevaće od civilne međunarodne administracije odštetu od 3,2 miliona evra, smatrajući da su bili neosnovano pritvoreni. U Beogradu je u subotu 16 oštećenih Srba sa advokatima Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju razmatrala prava odštete za vreme provedeno u zatvorima u pokrajini po dolasku međunarodnih misija. Dogovoreno je da od UNMIK-a za svakog od pritvorenih bude zatraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po 10.000 evra odštete za svaki mesec proveden u zatvoru, što je međunarodni standard, a u Americi je taj iznos 100.000 dolara.

Advokati Koordinacionog centra su ocenili da je za 20 bivših zatvorenika utvrđeno da su nevini i da za pokretanje zahteva za odštetu ima pravni osnov u jugoslovenskim zakonima i u Rezoluciji 1244 SB UN.

Uz ocenu da je kosovsko pravosuđe i dalje pristrasno i neprofesionalno, advokati Koordinacionog centra su naveli da su najdrastičnije žrtve "albanskog pravosuđa" Andjelko Kolašinac (u zatvoru 40 meseci), zatim Miroslav Vučković, Veselin Bešević i Slavoljub Jović, okrivljeni za etnički motivisana dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.