Srbi protiv mosta koji bi ih povezivao sa albanskim selima

Izvor: Studio B, 15.Avg.2011, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi protiv mosta koji bi ih povezivao sa albanskim selima

Više stotina Srba protestovalo je u srpskom selu Prilužje u opštini Vučitrn zbog izgradnje mosta preko reke Sitnice kojim bi se povećala frekvencija saobraćaja kroz selo.

Srbi iz Prilužja strahuju da bi time bila ugrožena njihova bezbednost jer bi most, kako navode, svakodnevno prelazilo više stotina Albanaca iz desetak susednih sela podno planine Čičevice.

Predsednik seoskog odbora Dejan Kostić rekao je za agenciju Beta da je takav strah Srba opravdan. "Strah >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << priluških Srba nije od juče, jer veliki broj incidenata koji su se u ovom selu dogodili u proteklih 12 godina još nije rešen, a pokradena imovina završavala je sa one strane reke", rekao je Kostić.

Zamenik predsednika srpske opštine Vučitrn, koja radi izmeštena u selo Prilužje, Miodrag Stolić, kazao je za Betu da je most samoinicijativno danas već počeo da gradi predsednik kosovske opstine Vučitrn Bajram Muljaku.

"Predstavnici seoskog odbora su u proteklih šest meseci imali više sastanaka sa Muljakuom i izneli su mu alternativno rešenje da most treba da se gradi oko jedan kilometar severno od mesta na kome je danas počela gradnja. Ovo rešenje je bolje jer je magistralni put Priština-Kosovska Mitrovica udaljen samo 500 metara od te lokacije, a naš predlog je jevtiniji. Bio bi izbegnut i prolaz spornog puta kroz naše selo", rekao je Stolić za agenciju Beta.

Stolić je kazao da je Muljaku na poslednjem sastanku "udario rukom u sto" i rekao da će u svojoj opštini graditi most gde on hoće. Prema njegovim rečima, Muljaku za gradnju mosta kome se protive Srbi ima podršku komandanta Kfora generala Erharda Bilera.

U selu Prilužje živi oko 3.000 Srba. Nastavak protesta najavljen je za sutra, a večeras bi Srbe u Prilužju trebalo da poseti i general Biler. Današnji protest obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije, uz nadzor Kfora i policije Euleksa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.