Izvor: Glas javnosti, 28.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi povratnici u Žač danas se sele u kuće

ISTOK - Srbi povratnici u selu Žač kod Istoka danas napuštaju improvizovano šatorsko naselje i sele su u kuće koje su im napravljene uz pomoć Ministrastva za povratak u Vladi Kosova.

Od tridesetak porodica, koje su se pre devet meseci samoinicijativno vratile u ovo selo, u kuće se useljava 19 porodica, što je, uz Srba koji su se nešto ranije vratili, ukupno 24 povratničke srpske kuće.

Predstavanica Srba zadužena za povratak u opštni Istok Vesna Maliković izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da su se u novih 13 kuća uselili i Srbi povratnici u selu Dragoljevac, a iz šatora su izašli i Srbi u selu Muževine.

"Povratnici u Žaču, Dragoljevcu i Muževinama su dobili kompletan nameštaj i novac za pomoć za pokretanju nekog posla. Donacije su dobili i povrtanici u selu Sinaje", rekla je Vesna Maliković.

Povratnicima je Ministarstvo za povratak u Vladi Kosova obezbedilo i mašine za obradu zemlje, a Srbi u Žaču ističu da je za svu tu pomoć najzaslužniji dosadašnji ministar Saša Rašić.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je Srbima obezbedilo ogrev, socijalne pakete i alat.

U proteklih devet meseci Srbi u Žaču su više puta bili gađani kamenicama, a na njih je i nekoliko puta pucano iz vatrenog oružja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.