Srbi poručuju da pomoć Vlade Kosova nije dobrodošla

Izvor: Glas javnosti, Beta, 27.Avg.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi poručuju da pomoć Vlade Kosova nije dobrodošla

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici kosovskih Srba ocenili su juče da pomoć Vlade Kosova od pet miliona evra namenjena severu, gde mahom žive Srbi, nije dobrodošla i da je malo ljudi koji bi prihvatili i koristili taj novac.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je  da su rezerve Srba prema kosovskim institucijama velike i opravdane jer su opasnosti po srpsku populaciju često dolazile upravo iz prištinskih institucija.

"Nikakvi milioni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << neće pomoći, jer strah i nepoverenje Srba mnogo su jači od materijalne i finansijske dobiti. Novac budi dodatnu sumnju i osećaj da se sprema neka zakulisna radnja koja treba da potkopa stabilnost Srba", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, ako vlasti u Prištini zaista žele da pomognu, onda treba da angažuju i animiraju Evropsku uniju i Evropsku komisiju koja ima pravo i obavezu da pomogne severu Kosova kao što je to činila od 1999. godine Albancima južno od Ibra.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je kazao da Srbi ne prihvataju Vladu Kosova i da novac iz kosovskog budžeta nije dobrodošao za Srbe na severu.

"Moramo jasno i glasno da kažemo da ne želimo ni novac koji dolazi iz Prištine, s obzirom da su to sredstva koja na neki način uslovljavaju integraciju severnog Kosova u kosovske institucije.

Siguran sam da ćemo vrlo brzo doneti zajednički stav na nivou lokalnih samouprava i državnih organa o neprihvatanju tih sredstava", rekao je Nedeljković.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da su sredstva za ulaganje u opštinu dobrodošla od Evropske unije i drugih donatora, ali ne i od Vlade Kosova.

"Sredstva dobijamo od Vlade Srbije, pre svega od Ministarstva za Kosovo i Metohiju, tako da nas novac Vlade Kosova ne interesuje i ako nam ga neko ponudi, sigurno ga nećemo prihvatiti", rekao je Milović .

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je da je trenutak donošenja odluke o formiranju fonda Vlade Kosova za investiranje na severu Kosova vrlo pažljivo biran.

"U trenutku kada Vlada Srbije smanjuje investicije za Kosovo, kada nema zapošljavanja, zbrinjavanja interno raseljenih, kosovske vlasti pokušavaju novcem da privole Srbe i integrišu severni deo Kosova u kosovske institucije", kazao je Ivanović i dodao da vlasti u Beogradu moraju da odobre znatno veća sredstva za investicije.

Prema njegovim rečima, Beograd mora da radi i na otvaranju novih radnih mesta i da krene u rešavanje problema koji ovde postoje.

Vlasti u Prištini formirale su specijalni fond od pet miliona evra koje će, kako su najavili, uložiti u poboljšanje infrastrukture u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, srpskim opštinama na severu Kosova.

Prištinski list Koha ditore navodi da je predlog o formiranju specijalnog fonda za ulaganje na sever Kosova potekao od premijera Hašima Tačija, koji je izrazio uveravanje da će ulaganja uticati na ekonomski razvoj severa Kosova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.