Izvor: B92, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi osuđuju odluku Rikera

Priština -- Lideri Srba sa Kosova osuđuju odluku šefa UNMIK-a Joakima Rikera da privremeno obustavi povratak imovne na Kosovu.

Funkcioner Demokratske stranke sa Kosova Goran Bogdanović je izjavio da bi Srbija morala da reaguje na adekvatan način jer takva odluka može imati dalekosežne posledice, s ozbzirom da će Albanci moći da koriste i dalje srpsku imovnu.

"Odluka šefa UNMIK-a će izazvati frustraciju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji jer ona može da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ohrabri ekstremne elemente da i dalje zauzimaju srpsku imovonu, da je uzurpiraju i šikaniraju Srbe jer bez ikakve kosnkevence mogu to da rade", upozorio je Bogdanović.

Prema rečima Bogdanovića, Rikerova odluka ide na ruku Albancima u procesu rešavanja statusa, "da se pokaže ko je gazda na Kosovu i da Srbi tu nema šta da traže".

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić, ocenio je u izjavi za Betu da Rikerova odluka predstavlja nastavak atnisrpske politike koja treba da trasira put svaranju nezavisne države Kosovo.

"Trebalo bi da skrenemo pažnju svima u svetu da je privatna imovina svima zagarantovana bez obzira šta bi Riker hteo ili želeo. To je prava pravna zona sumraka, kada jedan čovek na tako visokoj funkciji pokušava da spreči da se imovina vrati onima koji su u nju ulagali godinama", kazao je Jakšić.

Uredba, kojom se na Kosovu privremno obustavlja vraćanje imovne doneta je 2. avgusta. Tom uredbom se, suspenduje uredba iz oktobra prošle godine kojom je naloženo da se imovina vraća stvarnim vlasnicima.

Predstavnici vlasti u Beogradu sinoć su izrazili nezadovoljstvo tom Rikerovom odlukom, a džavni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ocenio je da je to "jedna od najskandaloznijih odluka u osmogodišnjoj istoriji UNMIK-a."

Kosovska agencija za imovinu je primila više od 25.800 zahteva za povraćaj stambene, poslovne, poljoprivredne i druge imovine koja je uzurpirana posle 1999.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.