Izvor: Politika, 21.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi neće da budu ukras u vlasti Bujanovca

Srpske stranke traže da u opštinskoj vlasti imaju 40 odsto mesta pošto su na lokalnim izborima dobile toliko glasova

Srpski odbornici u opštini Bujanovac žele da učestvuju u lokalnoj vlasti, ali ne pristaju na mesta zamenika predsednika skupštine opštine i pomoćnika predsednika opštine, što im vladajuća opštinska koalicija, sastavljena od albanskih partija, trenutno nudi. Šefovi odborničkih grupa Za evropsku Srbiju i grupe građana Stojanče Arsić, koje Šaip Kamberi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednik opštine Bujanovac, vidi kao moguće nove članove vladajućeg saveza, traže da u multietničkoj vlasti budu zastupljeni srazmerno broju glasova koje su srpske liste osvojile na poslednjim izborima, odnosno sa 40 odsto.

„To što nam je sada ponuđeno smatram nepristojnom ponudom. To su samo mrvice. Nijedna od srpskih partija nije spremna da bude dekor u vlasti koja treba da se predstavi kao multietnička. I kada bi nam ponudili tri ili četiri mesta u Opštinskom veću, to ne bi ugrozilo albansku većinu jer veće ima 13 članova”, kaže Goran Tašković, šef odborničke grupe ZES-a, koja ima osam predstavnika. I Stojanče Arsić, šef grupe građana u lokalnom parlamentu, ističe da je spreman da uđe u vlast u Bujanovcu, ali „ako se napravi prava multietničnost, a ne dekorisana”, što, kako objašnjava, znači da Srbi u njoj učestvuju srazmerno broju odbornika.

Predstavnici srpskih nevladinih organizacija iz Bujanovca, na čiji je zahtev održana poslednja sednica Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije, takođe su zatražili da Srbima bude omogućeno učešće u lokalnoj vlasti srazmerno etničkoj strukturi stanovništva. Oni zahtevaju da se na vanrednom popisu utvrdi nacionalni sastav tamošnjeg stanovništva i da se na osnovu toga podeli vlast u opštini, kao i da Skupština Srbije formira anketni odbor koji će utvrditi pravo stanje u Bujanovcu.

Zahteve srpske strane Šaip Kamberi ocenjuje kao nerealne jer su, kako kaže, srpske partije izgubile izbore. On ukazuje i na to da država ima obavezu, dogovorenu sporazumom o rekonstrukciji Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, da počne integraciju Albanaca u državne institucije, ponavljajući njihov zahtev da budu zastupljeni u pravosudnim i drugim republičkim institucijama u Bujanovcu. „Ako iskreno želimo da stvorimo multietničku vlast, taj princip se onda mora proširiti na sve pore društva”, kaže Kamberi koji je i potpredsednik Koordinacionog tela.

Višenacionalnu vlast, srazmerno etničkom sastavu, podržava i Milan Marković, predsednik Koordinacionog tela, dodajući da bi to smanjilo tenzije u tom delu zemlje. On zahteve albanske strane smatra „potpuno nerealnim” iako priznaje da postoje problemi u obrazovanju i pravosuđu kada je reč o učešću Albanaca.

Sporazum o rekonstrukciji Koordinacionog tela, koji su u martu potpisali predsednik tog tela Marković i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, predviđa učešće Srba u lokalnim i Albanaca u republičkim institucijama. Budući da, kako tvrde obe strane, nijedna od te dve tačke nije ispunjena, Kamberi najavljuje da će ostanak Albanaca u tom telu zavisiti od toka sledeće sednice zakazane za 26. maj.

A. Marinković

[objavljeno: 21/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.