Srbi na Kosovu i po petnaest sati bez električne energije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu i po petnaest sati bez električne energije

PRIŠTINA - Građani na Kosovu suočavaju se veoma niskim temperaturama, ali i pojačanim redukcijama električne energije kojima su naročito izloženi Srbi na Brezovici, centralnom Kosovu i Kosovskom Pomoravlju.

Direktor Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici Radoje Krečković izjavio je Tanjugu da su srpske sredine na Kosovu svrstane u "C" grupu potrošača koje Kosovska elektro korporacija (KEK) tretira kao lica koja ne plaćaju račune za utrošenu električnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energiju.

Krečković je istakao da su u veoma teškoj situaciji srpske sredine na centralnom Kosovu, Kosovskom Pomoravlju i naročito na Brezovici odnosno opštini Štrpce gde tamošnji Srbi bez električne energije provode i po petnaest sati dnevno.

Koordinator za odnose sa javnošću Kosovske elektro korporacije (KEK) Suljmija Kika rekla je danas da je snadbevanje električnom energijom na Kosovu znatno otežano i da su na snazi pojačanje redukcije električne energije.

Kika je u izjavi mitrovičkom Radiju "Kontakt Plus" kazala da je otežana proizvodnja električne energije u termoelektrani Kosovo "B" u Obiliću, zbog toga što su velike količine uglja smrznute i da je zbog toga obustavljena prozivodnja u bloku B2.

Koordinator KEK-a je dodala da Kosovo u toku dana uveze 175 megavatsati električne energije dok u večernjim satima uvoz dostiže 215 megavatsati.

Na Kosovu su prema njenim rečima na snazi redukcije električne energije po stistemu ABC.

Potrošači 'A' kategorije se snadbevaju četiri sata sa strujom dok su posle toga naredna dva bez električne energije, potrošaci u kategoriji 'B' dva sata imaju električnu energiju, a četiri nemaju, dok u kategoriji 'C', postrošači električnu energiju imaju jedan čas a onda su bez nje narednih pet", rekla je Kika.

U grupu A spadaju ona lica koja redovno izmiruju račune za struju, grupa B su oni koji delimično plaćaju račune a u grupi C su oni potrošači koji ne izmiruju dugovanja prema KEK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.