Srbi izgubili pet opština

Izvor: Blic, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi izgubili pet opština

Bojkotom izbora na Kosmetu, Srbi su izgubili vlast u svih pet opština u kojima su do sada imali upravu - Novo Brdo, Štrpce i na severu Kosova Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. Međutim. Da li će ove opštine i zaista dobiti Albance gradonačelnike zavisi od odluke Unmika koji može uredbom da produži mandat srpskoj vlasti.

- Novo Brdo više nikada neće biti srpska opština, ono što smo sada izgubili više nikada nećemo povratiti - kratko komentarišu izbore Srbi iz ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kosmetskog grada u kome je preko 70 odsto Srba.Srbi sa Kosmeta izbore su bojkotovali prvenstveno zbog direktive Beograda. Po svedočenju naroda, poziv na bojkot pratilo je i „zastrašivanje lokalnih moćnika da će oni koji ne izađu na izbore ostati bez minimalaca i socijalne pomoći".

- Mi ne znamo da li je i to bila direktiva iz Beograda ili su to ovi naši ovde radili na svoju ruku. Ali takva je priča išla i niko ne sme da rizikuje. Iz Srbije su nam sva primanja koja imamo - najčešći je komentar.

Po nepotvrđenim podacima, na izbore je izašlo oko 1.500 Srba, ali za sada nema preciznog broja jer deo naroda nije glasao u svojim matičnim mestima, već u drugim srpskim enklavama po KiM. Bili su prinuđeni da odlaze u druge enklave, jer u svojoj ili nisu imali biračko mesto ili zbog straha da ne budu primećeni kao „oni koji su izašli na izbore". Izborna komisija otuda tek treba da prebroji i te tzv. zatvorene glasove.

Šef Unmika Joakim Riker izjavio je juče da posledice odluke kosovskih Srba da bojkotuju izbore moraju biti minimalne. Na pitanje ko će biti na vlasti u opštinama na severu Kosova, s obzirom na to da su Srbi koji su tamo u većini bojkotovali izbore, Riker je rekao da će mandat postojećih lokalnih skupština trajati do proglašenja zvaničnih rezultata opštinskih izbora, a to će potrajati ne danima nego nedeljama.

- Do tada imamo vremena da sednemo i analiziramo situaciju - istakao je Riker.

Po metohijskim enklavama za glasanje su organizovani mobilni timovi jer nijedna od škola ili mesnih zajednica nije bila otvorena. Uz džipove UN, koji su bili svojevrsna biračka mesta, stajalo je nekoliko članova biračkog odbora, pored praznih kutija koje su virile iz prtljažnika. Tog dana širom Metohije bio je svinjokolj pa bi poneki domaćin sa „ljutom" u ruci nazdravljao „izbornom timu".

Iako i sam narod na KiM kaže da je otporan na mnogo toga, činjenica je da su Srbi svesni da će se mogući gubitak vlasti u opštinama teže odraziti na život u Novom Brdu i Štrpcu. Iako su na osnovu izbornih rezultata tri opštine na severu formalno dobili Albanci, malo ko veruje da će i pokušati da zasednu u opštinske zgrade u srpskom delu.

Oliver Ivanović, lider Srpske liste za KiM koja nije učestvovala na izborima, kaže da se u Unmiku razmišlja da se novonastali odnos snaga - Albanci na vlasti u srpskom delu, reši posebnom uredbom kako bi se izbegla zapaljiva situacija. On kaže da je Vlada Srbije pozivom na bojkot pokazala da ni najmanje ne brine za Srbe na Kosovu.

- Čemu će se ti ljudi nadati? Šta će se desiti ako nestane vode, ako bude nemira, ako im isključe struju. Ko će u njihovo ime intervenisati kada nemaju nijednog predstavnika u svom mestu u institucijama pored kojih žive? Da neće možda Koordinacioni centar? Pa neće - ističe Ivanović.

Portparol DSS Branislav Ristivojević ocenio je juče da su rezultati izbora na Kosovu pokazali da je bojkot Srba „bio opravdan, jer bi, da su na njih izašli, dali legitimitet ratnom zločincu Hašimu Tačiju". Beograd je pozvao Srbe na bojkot navodeći isti argument kao i na prošlim izborima - da će svojim izlaskom dati legitimitet albanskim institucijama. Međutim, ni tada, iako Srbi nisu glasali, kosovske institucije nisu izgubile legitimitet, one su međunarodno priznate.

Bojkot ne motiviše povratnike

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, a koja je na izborima osvojila većinu srpskih glasova, kaže za „Blic" da „oni koji su zagovarali bojkot treba da preuzmu svu odgovornost za stanje Srba na Kosovu".

- Bojkot će imati posledice isključivo na život naroda ovde. Strašno je u kakvu smo situaciju došli da posle svega što smo preživeli najveći problem imamo od sunarodnika! I to zbog toga što bi da izrazimo volju na izborima? Činjenica da su izbori izgubljeni u Novom Brdu i Štrpcu, ne može Srbe motivisati na povratak - kaže Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.