Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi iz RS da glasaju u Srbiji"

Banjaluka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da Srbima u Republici Srpskoj treba dati pravo glasa na izborima u Srbiji.

"Tako nešto poboljšalo bi saradnju, a Srbiju učinilo još jačim regionalnim faktorom. Mi imamo pravo na takve odnose. To je od ključne nacionalne i političke važnosti", rekao je Dodik i podsetio da Hrvati iz Bosne i Hercegovine već godinama imaju aktivno biračko pravo u Hrvatskoj.

"I predsednik Srbije Boris Tadić i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade na to gledaju racionalno. Treba voditi računa da nekim potezom dodatno ne bude destabilizovan region, što nikome nije cilj. Smatram da bi to samo poboljšalo saradnju u regiji", ocenio je Dodik.

"Problematična inicijativa"

Forum za bezbednost i demokratiju kaže da je Dodikova inicijativa problematična i opterećujuća. "Pomenuta Dodikova razmišljanja samo donekle i s nekritičkom blagonaklonošću mogu biti pre svega smeštena u kontekst sadašnjih predizbornih nadmetanja u BiH, a Srbija pravo glasa svih građana koji imaju državljanstvo Srbije, a žive u inostranstvu, mora rešiti principijelno i nediskriminatorno", navodi FBD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.