Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi formiraju svoj tim?

Podgorica -- Predstavnici kosovskih Srba možda će formirati sopstveni, samostalni, tim za pregovore o statusu pokrajine.

To za B92 najavljuje jedan od lidera Srba sa Kosova Oliver Ivanović, koji ne veruje da će pregovori biti okončani do kraja juna sledeće godine, kako se nadaju u Briselu i Vašingtonu. U isto vreme, zvanična Podgorica najavila je da je spremna da odloži eventualno proglašenje nezavisnosti Crne Gore.

Evropska unija ne želi da proglašenje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore dovede u rizik kosovski proces koji je iz evropske perspektive mnogo veće i opasnije pitanje. To je u Podgorici saopštila stručnjak Instituta za bezbednosne studije Evropske unije Džudi Bat.

U Crnoj Gori koja je pristala da sačeka kraj pregovora o Kosovu i do juna odloži proglašenje nezavisnosti za sada ne žele da komentarišu šta ako pregovori ipak potraju duže. Takvog je stava bila i savetnik crnogorskog premijera Slavica Milačić: "Ja zaista više volim da vjerujem da postoji svijest kod svih aktera i kod svih strana da je u interesu svih da se to pitanje što prije riješi, jer je to preduslov za stabilnost Srbije kao ključnog aktera u regionu. To je preduslov za evropsku perspektivu regiona u cjelini, što je cilj koji barem retorički svi politički akteri potvrđuju".

Funkcioner Socijaldemokratske partije sa Kosova Oliver Ivanović kaže da je veoma iluzorno da do juna sledeće godine bude pronadjeno rešenje: "Postoje mnoge smetnje koje će sprečiti bilo kakvo rešenje. To je tako težak problem, primaći dve tako udaljene pozicije, da će i međunarodna zajednica morati da postavi nekakav objektivniji rok. Druga stvar je da srpska vlada može lako pasti ili do kraja ove godine, ili početkom iduće, što znači da bi nova vlada morala dobiti nekoliko meseci da se ona stabilizuje. Dakle, juni mesec potpuno otpada".

Savetnik premijera Kosumija Avni Arifi kaže za B92 da su politički lideri na Kosovu posvećeni dijalogu i da na kosovu neće doći do nasilja: "Ne želim da komentarišem Demaćijevu izjavu, ali mislim da se stvari idu u dobrom smeru i da nema potrebe za bilo kakvom građanskom neposlušnosću."

Bivši međunarodni posrednik Karl Bilt rekao je u intervjuu nedeljniku NIN da će Kosovo dobiti neku vrstu nezavisnosti, ali da će potpuna nezavisnost biti povezana sa datumom priključenja Kosova Evropskoj uniji. Bilt smatra da bi srpskoj javnosti trebalo pregovore povezati sa otvaranjem ka Evropi i boljoj budućnosti.

Petersen pozdravlja uključivanje manjina

Šef UNMIK-a Soren Ješen-Petersen pozdravio je danas odluku Pregovačke grupe Kosova o uključivanju predstavnika manjina u proces pregovora o statusu pokrajine. Ovaj proces će imati direktan uticaj na sve etničke grupe i njihovi stavovi o statusu treba da se uzmu u obzir, rekao je Jesen-Petersen na Prvoj konferenciji Foruma Bošnjaka Kosova u Prištini.

Kosovski premijer Bajram Kosumi obećao je da će se u procesu pregovora o statusu Kosova čuti i glas manjinskih zajednica.

Demaći: Nezavisnost bez podrške

Adem Demaći smatra da kosovski Albanci nemaju podršku međunarodne zajednice za nezavisnost i da za nju treba sami da se izbore.

Predsednik Saveza kosovskih književnika ocenio je da Albancima niko neće nezavisnost doneti na tanjiru. Demaći je za podgorički "Dan" kazao da kosovski Albanci nemaju podršku SAD za nezavisnost i da Amerika nije spremna da se sa saveznicima posvađa zbog kosovske nezavisnosti.

"Ako Kosovo zaista želi slobodu, onda treba da krene u građansku neposlušnost", kazao je Demaći. On je dodao da ni Albanija nema snage da podrži nezavisnost i pomogne u formulisanju političke volje građana Kosova. "Kosovo neće lako ostvariti projekat nezavisnosti. Međutim, ne treba zaboraviti da će i Srbiji biti teško. Imaće kamen oko vrata koji će je utopiti, dva miliona Albanaca koji nikada neće pristati da imaju vezu sa Srbijom", kazao je Demaći.

Rašković-Ivić: Što više opština

Srbija će se u pregovorima o statusu Kosova i Metohije oslanjati na norme međunarodnog prava koje garantuju teritorijalni integitet i državni suverenitet izjavila je predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković Ivić.

Ona je na tribini organizacije Sabora srpske omladine Dveri ponovila da je status Kosova kao dela Srbije garantovan ne samo Rezolucijom 1244, već i poveljom Ujedinjenih nacija.

Jedna od stvari koju će beogradska delegacija uskoro ponuditi albanskim pregovaračima je koncept suštinske autonomije kroz decentralizaciju, kojom bi se vlast iz Prištine prebacila na opštine: "Mislim da bi bilo dobro da formiramo pored pet postojećih srpskih opština, još najmanje 10 do 15 opština. Ja sam čak za 15 da bude što više, gde će ljudi koji su u opštinama imati mandat nad obrazovanjem, nad zdravstvom, socijalnom zaštitom, religijskij slobodama, medijima, ekonomijom , privatizacijom, sudstvom do nivoa opštinskih sudova, policijom do nivoa lokalnih policija."

Vladika Lipljanski Teodosije koji predstavlja crkvu u kontaktima sa međunarodnom zajednicom odbacio je pojedine zahteve da ne treba prihvatiti pomoć u obnavljanju porušenih crkava u pokrajini kako se ne bi stvarao privid ispunjavanja standarda.

Teodosijed: "Mi kao crkva treba da prihvatimo dobru volju i međunarodne zajednice pa i tih Albanaca ako oni imaju nameru da se te naše svetinje obnove, jer u protivnom ako to ne učinimo onda ćemo mi biti krivi i smatraće da mi iz nekih drugih razloga želimo da naše svetinje ostanu u ruševinama".

Interesantno je i da su tribini o pregovorima o Kosovu prisustvovale i neke zvanice bez kojih se manifestacije ovakvog tipa nisu mogle zamisliti tokom godina vladavine Slobodana Miloševića (među kojima i Milorad Vučelić, Smilja Avramov i Ivana Žigon).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.