Izvor: B92, 21.Maj.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbe u Žaču obezbeđuje Kfor

Žač -- Kamp srpskih povratnika u selu Žač, na koji je pre dva dana otvorena vatra iz automatskog oružja, od sinoć obezbeđuje slovenački Kfor.

Policija je uhapsila dvojicu lokalnih Albanaca zbog sumnji da su pucali. Incidenata oko kampa povratnika od sinoć nije bilo.

Slovenački vojnici pod punom ratnom opremom, potpomognuti sa nekoliko oklopnih vozila, obezbeđuju prostor od nekoliko hektara, i od njihovog razmeštanja u okolini kampa povratnika nije bilo incidenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Policija koja uz Kfor obezbeđuje povratnike uhapsila je dvojicu lokalnih Albanaca pod sumnjom da su pucali na kamp povratnika.

Povratnici navode da su napadači verovatno članovi porodice Keljmendi koja se u Žač doselila pre nešto više od tri decenije. Od predstavnika organa reda na terenu nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju o uhapšenima.

Povratnici se nadaju smirivanju situacije, odbacujući optužbe Albanaca da su u Žacu ikada činili zločine prema njima.

Povratnici uz obezbeđenje slovenačkih vojnika Kfora očekuju početak gradnje privh kuća. To im je danas potvrdio i ministar za povratak u kosovskoj vladi Saša Rašić.

U Žaču su 22 povratnika koji skoro dva meseca žive pod šatorima. Očekuju da im se vrate i predstavnici četiri porodice koji su zbog kamenovanja i drugih provokacija napustili ovo selo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.