Srbe brine bezbednost, Albance nezaposlenost

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbe brine bezbednost, Albance nezaposlenost

Srbe na Kosovu najviše brine bezbednost, dok Albance u toj pokrajini brine nezaposlenost.

Prema tom istraživanju, 55 odsto Albanaca je izjavilo da ih najviše zabrinjava nezaposlenost, dok nedostatak ekonomskog razvoja i siromaštvo brine 14 odsto ispitanika.

Kosovski Srbi, njih 29 odsto, najviše su zabrinuti zbog bezbednosti, 11 odsto je zabrinuto zbog slobode kretanja, a 10 odsto zbog nezaposlenosti.

Prema rezultatima istraživanja, Albanci veruju da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je glavna organizacija za bezbednost policija Kosova, dok su Srbi opredeljeni za Kfor.

Istraživanje, kako navodi "Koha ditore" je uradjeno početkom maja za "potrebe jednog segmenta medjunarodnog prisustva na Kosovu", ali se ne navodi o kojem "segmentu" je reč.

Najveću popularnost medju albanskim političarima uživa bivši premijer Agim Čeku, drugi je lider pokreta Samopredeljenje Aljbin Kurti, a tek posle njih dolaze predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i predsednik Mitrovice Bajram Redžepi.

"Ni premijer Hašim Tači, ni predsednik skupštine Jakup Krasnići, kao ni opozicioni lideri medju kojima i Ramuš Haradinaj, nisu medju najpopularnijim političarima", prenosi dnevnik iz Prištine.

Medju srpskim političarima na Kosovu najpopularniji je episkop raško-prizrenski Artemije, a zatim slede predsednik DŠ Vojislav Koštunica i predsednik SNS Tomislav Nikolić.

Najpopularnije institucije, kod Albanaca su policija Kosova, Kfor i Bezbednosne snage Kosova, dok su kod Srba najpopularniji srpska skupština Kosova i lokalne skupštine opština.

Nivo spremnosti za proteste je isti kod Albanaca i Srba.

U anketi je učestvovalo 1.000 kosovskih Albanaca i 624 Srbina.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.