Srba ima previše da bi bili manjina u Crnoj Gori

Izvor: Politika, Tanjug, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srba ima previše da bi bili manjina u Crnoj Gori

Srbi od Borisa Tadića traže da kaže na koji način će im pomoći

Prva zvanična poseta crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića Srbiji otkako je ova susedna država priznala nezavisnost Kosova pokazala je da pojedina važna pitanja, poput statusa Srba u Crnoj Gori, ni iz daleka nisu rešena. Predsednik Srbije Boris Tadić je tokom Vujanovićeve posete rekao da za „Srbiju nije prihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori imaju status manjine, već da treba da budu autohton narod >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao što je to slučaj sa Crnogorcima u Srbiji”, a Srpski nacionalni savjet iz Crne Gore je pre posete zatražio da se beogradski susret iskoristi da se precizno definiše odnos crnogorskih državnih institucija prema srpskom narodu.

Tadić je ovom izjavom pitanje položaja Srba u Crnoj Gori vratio u žižu, ali u Beogradu još nema informacija o tome da li su dvojica predsednika postigli neki makar načelni dogovor ni o konkretnim koracima koje Srbija planira. Tako je ostalo nerazjašnjeno šta se podrazumeva pod terminom „autohton narod”, koji se ne pojavljuje ni u srpskom ni u crnogorskom ustavu. Istoričar Predrag Marković ističe da „ljudi često mešaju termine autohtoni i konstitutivni” te da se izraz autohton sve ređe koristi u etničkim studijama jer implicira podelu na starosedeoce i došljake. „Mogu samo da pretpostavim da je on verovatno hteo da kaže da će Crnogorci u Srbiji imati drugačiji status od drugih manjina zbog dubljih veza između dve države”, kaže Marković.

Problem sa autohtonošću, kako objašnjava Miša Đurković, saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, je u činjenici da oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci u Srbiji imaju pravo na manjinski status, ali oni, tvrdi Đurković, nisu autohton narod, dok Srbi u Crnoj Gori jesu. On dodaje da je Ustavom Srbije definisana „klasična koncepcija etničke države sa većinskim srpskim narodom”, iz čega logično sledi da su ostali narodi manjinski.

„S druge strane ustav Crne Gore tu državu definiše kao građansku, dakle da nema većinskog i manjinskog naroda. Međutim, u suštini Crna Gora to nije jer se podrazumeva da je crnogorski narod većinski, s obzirom na neke odrednice tog ustava u kojima se govori o jeziku, simbolima, pa i u članu 79. tog ustava, u kome se definišu manjinska prava, što znači da postoje i manjinski narodi, što građanska država ne bi trebalo da ima”, objašnjava Đurković. Uz sve to, dodaje naš sagovornik, Crnogorci se ne mogu smatrati većinskim narodom jer ih, kako navodi, prema popisu ima 43 odsto u Crnoj Gori, dok Srba ima 32 odsto. „Crnogoraca u Srbiji, prema poslednjem popisu ima oko 70.000, ako se ne varam”, dodaje Đurković.

Da Srbi u Crnoj Gori teško mogu biti manjina sa 32 odsto, slaže se i Predrag Marković. „Nije recipročan slučaj. Što se tiče srpsko-crnogorskog identiteta videćemo šta će sa tim biti posle sledećeg popisa. Crnogorci su narod koji je najviše menjao identitet, jer su oni i Sandžaklije, i Crnogorci sa hrvatskih ostrva. Crnogorci su skloni igri identiteta, štaviše nema naroda koji je više koristio svoj dvojni identitet od Crnogoraca u bivšoj Jugoslaviji, a sada im je taj izbor sužen”, dodaje Marković.

Tadić bi, smatraju predstavnici Srba u Crnoj Gori ali i analitičari političkih zbivanja u Srbiji, morao da odgovori i na pitanje šta će, kao predsednik Srbije, učiniti da se status Srba u Crnoj Gori popravi. „Ako Tadić misli da Srbi u Crnoj Gori ne treba da budu manjina, sa čim se slažem, šta će on da uradi da Srbi dole dobiju status konstitutivnog naroda”, pita Đurković. „Srbi danas dole nisu ništa, nisu ni manjina, a nisu dobili ni priznanje da su autohton narod niti većina. Srbi u Crnoj Gori su izloženi stalnom pritisku koji ima za cilj da ih posle narednog popisa stanovništva svede na manje od 20 odsto stanovništva”, tvrdi on.

Dragana Matović - Novica Đurić

----------------------------------------------------------------

SNS: Srbi prisiljeni da budu manjina

Srpski nacionalni savjet ocenjuje da je svaki narod autohton koji je stvarao kroz vekove jednu državu kao što su Srbi stvorili i gradili Crnu Goru, „ali je silom vlasti, političke, medijske i policijske torture nad Srbima izvršen ustavni genocid i prisiljeni su da budu manjina”. Po rečima predsednika SNS-a Momčila Vuksanovića „terminološka kombinatorika da li su Srbi manjinski narod ili ne samo ide naruku asimilatorskoj koncepciji ovdašnjeg vladajućeg režima”.

--------------------------------------------------------------

Vuković: Treba prestati sa guslanjem mitomanskih tirada

„Tragikomično je slušati međusobno satiranje jesu li Srbi u Crnoj Gori manjina ili autohtoni narod, uz lijepljenje, međusobno, nimalo prijatnih etiketa. Ova priča mora biti i upozorenje patriotama iz Beograda različite provenijencije, jer u Beogradu, kao što je već rečeno, ima onih koji su podržavali manjinske Srbe i onih drugih koji su čitavu Crnu Goru nastavili da zovu srpskom državom. Rešenje je jednostavno. Treba prestati voditi politiku guslajući mitomanske tirade iz prošlih vekova, rešavajući interese građana epskim desetercima. Treba govoriti evropskim jezikom, u čijem vokabularu nema matične države, nema prostora za „Zakon o dijaspori i Srbima u regionu i sličnih nabudženih patriotskih blasfemija”, kaže funkcioner Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS), Miodrag Vuković.

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.