Izvor: Blic, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni smo na dijalog sa Srbijom

Spremni smo na dijalog sa Srbijom

PODGORICA (Beta) - Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je za nedeljnik 'Polis' da je Crna Gora prethodnih godina 'dogradila i učvrstila infrastrukturu' i da zahvaljujući tome ona 'praktično funkcioniše kao samostalna država'.

'Promenom režima u Beogradu stvoreni su uslovi za demokratsko rešenje svih pitanja' između Crne Gore i Srbije, rekao je crnogorski predsednik, dodajući da je vlast u Crnoj Gori procenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je sada trenutak da se na dnevni red stavi državno-pravni status te republike. On je rekao da je referendumsko izjašnjavanje ustavno i demokratsko pravo građana, kao i da je vlast dužna da to pravo poštuje, kao i da se vlast 'sa respektom odnosi i prema potrebi jednog broja građana Crne Gore i Srbije koji preferiraju određeni oblik zajedništva'.

Predsednik Crne Gore je rekao da je zvanična Podgorica 'uputila inicijativu, koja polazi od međunarodnog priznanja Crne Gore i Srbije i stvaranja saveza u kojem bi bile zajedničke one funkcije za koje postoji obostrani interes'.

On je naveo da je 'to isto ono pravo koje je uz znanje Badenterove komisije' početkom devedestih godina priznato svim bivšim jugoslovenskim republikama i izrazio uverenje da će međunarodna zajednica uvažiti demokratski izraženu volju građana Crne Gore.

Đukanović je rekao da referendumsko pitanje treba da bude 'jasno, kako bi građani na najbolji način izrazili svoju volju' i ocenio da prijem SRJ u UN ne prejudicira ishod dogovora između Srbije i Crne Gore.

'Ubrzana procedura prijema SRJ u UN i druge međunarodne organizacije je izraz podrške međunarodne zajednice demokratskim promenama u Srbiji i želja da se stvore institucionalne pretpostavke za brzu ekonomsku pomoć Srbiji,' izjavio je on.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je spremna na 'otvoreni dijalog' sa Srbijom i 'uverena je da postoji mogućnost za kvalitetan dogovor u interesu građana Crne Gore i Srbije'.

Govoreći o dilemi da li prvo referendum ili vanredni izbori, Đukanović je rekao da su obe varijante prihvatljive, utvrdivši da bi politika koju vodi državno rukovodstvo Crne Gore dobila još ubedljiviju podršku nego 1998. godine. Tražiću odgovornost za sve zloupotrebe VJ

Kao član Vrhovnog saveta odbrane insistiraću na odgovornosti svih onih koji su tokom proteklih godina zloupotrebljavali VJ u pokušaju da disciplinuju Crnu Goru i ugroze njen mir i stabilnost', rekao je Đukanović. On je izjavio da sumnja da će bilo ko, ko se smatra demokratom, biti spreman da stane u zaštitu onih koji su bili produžena ruka diktature Slobodana Miloševića.

Đukanović je naglasio da će u radu Vrhovnog saveta odbrane učestvovati dok bude imao ne verbalnu, nego stvarnu podršku da se VJ u potpunosti stavi pod kontrolu civilne vlasti.

Crnogorski predsednik je rekao da je već postignuta saglasnost na prošloj sednici VSO da se rasformira Sedmi bataljon VJ, koji je stacioniran u Crnoj Gori.

'Siguran sam da će to biti realizovano na decembarskom sastanku Vrhovnog saveta odbrane', rekao je Đukanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.