Sporna razmena kvadrata

Izvor: B92, 24.Avg.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna razmena kvadrata

Beograd -- B92 istražuje kako je, odlukom Direkcije za imovinu, 2006. Borivoj Lazović, kuću od 480 kvadrata u Malom Mokrom Lugu zamenio za 500 kvadrata u centru Beograda.

B92 je nastavio da se bavi odlukama Direkcije za imovinu iz vremena kada je na njenom čelu bio Milan Tomić. Naime, kuća od 480 kvadrata u Malom Mokrom Lugu, vlasnika Branivoja Lazovića, nije ni legalizovana u celosti, jer nije uknjiženo 110 kvadrata, a Vlada je i pored toga 2006. omogućila preduzetniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lazoviću da je zameni za 500 kvadrata u centru Beograda.

Lazović sada zbog, kako kaže, medijske hajke i ekonomske krize želi da napusti prostor na Obilićevom vencu.

Robna zamena bez ikakve doplate, a kamoli tendera. Kuća u Malom Mokrom Lugu za poslovni prostor na Obilićevom vencu, intrigira javnost, jer još nema odgovora ko je Lazoviću omogućio takvu privilegiju.

Iako kuća nije u celosti legalizovana, poreska uprava filijale Zvezdara procenjuje da je njena vrednost pola miliona evra, nakon čega se donosi odluka o zameni.

Na čelu poreske fijilale Zvezdara bila je Danica Josifović Stojanović, a njen tadašnji šef, direktor cele uprave za Srbiju u ovom slučaju vidi mnogo toga spornog.

"Ako je to što vi meni kažete 480 Mali Mokri Lug i 480 Obilićev venac, pa to nema zdrave pameti to je bar 1 prema 5 razlika, al ajde da ne preterujem, bar 1 prema 3. Pa, naravno treba veštačenje da se utvrdi ko je odgovoran i ko je napravio procenu i taj inspektor da opravda i obrazloži."

Vlasnik Europena Branivoj Lazović ni posle nekoliko poziva nije želeo da govori za B92, ali je redakciji dostavio fotografije kojima je želeo da pokaže kako je njegova kuća bila uređena, sa kožnim nameštajem, a prostor koji je dobio je, kako navodi, ruinirana sala.

U saopštenju Europen grupe kažu da se radi o više decenija staroj sali za fiskulturu, do koje se stiže hodnikom dugim 10 metara.

Prostorija nema, kažu, pod od armiranog betona, a krov prokišnjava. Njihova namera je bila da investiraju u objekat više miliona evra, ali nisu uspeli da dobiju dozvolu za adaptaciju, što je bio, kako kažu, poslovni rizik.

Kako je direkcija odlučila da prihvati predlog da se bez tendera dodeljuje 500 kvadrata na ekskluzivnoj lokaciji nismo uspeli da proverimo, jer se bivši direktor Tomić ne javlja na telefon, a takođe je i u februaru odbijao da govori o istoj temi.

U DSS-u, koji je Tomića svojevremeno predložio za direktora, ne žele da komentarišu zašto je Vlada premijera Koštunice prvo odobrila sklapanje ovog ugovora, a zatim ga poništila.

B92: "Je l hoćete da nam odgovorite šta mislite o zameni kvadrata Mali Mokri Lug za Obilićev venac?”

Andreja Mladenović – DSS: "Ja ne mogu o tom pojedinačnom slučaju ništa da kažem....”

B92: "Pa kako vama to deluje?”

Andreja Mladenović – DSS: "To kako vi izveštavate, to zaista nije dovoljno da sa ovog mesta, u ime stranke, dajem svoje mišljenje o svemu tome. Ako imate dokumentaciju...”

B92: "Imam.”

Andreja Mladenović – DSS: "...Vi mi ostavite posle konferencije, ja ću pogledati, nije nikakav problem."

Ali, iako smo pokušali da Andreji Mladenoviću pokažemo dokumente do kojih je B92 došao, on je odmah nakon konferencije napustio salu.

Kuća u Teodosijevoj 11 prešla je u vlasništvo države. Potom je bila prazna tri godine, da bi kasnije ponovo došla u vlasništvo Europena.

Ipak, kada je Vlada tražila poništenje ugovora, Trgovinski i Viši sud presudili su u korist Europena.

Kuća u Mokrom Lugu i danas je u korovu, država je ne koristi, a Lazović je spreman da je preuzme, kako kaže, nazad.

Kome je u Vladi i zašto bilo u interesu da privatnim licima omogućava da menjaju privatne kuće za objekat u vlasništvu Republike, kao i da li će neko iz Direkcije za imovinu objasniti svoje odluke, B92 će nastaviti da istražuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.