Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna pretplata za RTS

Beograd -- Vladin predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji uskoro će se naći pred poslanicima skupštine Srbije.

Među strukovnim udruženjima i dalje postoji velika nesaglasnost oko tog zakona posebno u delovima koji se odnose na privatizaciju državnih medija kao i oko uvođenja pretplate za RTS. Ministar kulture i medija Dragan Kojadinović izjavio je da se vlada opredelila da predloži izmenjen zakon bez obzira na to što ni on nije rešenje iza koga bi čvrsto stala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer bi za donošenje novog trebalo najmanje godinu i po dana.

"Naravno ima i pozitivnih, ali i negativnih komentara. Ima onih koji smatraju da ono što smo predložili nije dobro, ima čak i nerazumevanja pogotovu kada je u pitanju pomeranje roka za privatizaciju. Ja sam u više navrata razgovarao sa predstavnicima mnogih udruženja i institucija koji smatraju da je odlaganje roka za privatizaciju samo pomeranje krajnjeg roka do kada taj posao treba da bude obavljen".

Na drugoj strani predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović kaže da je privatizacija državnih medija najspornija tačka i da to prerasta u izigravanje svega na čemu je do sada rađeno.

Saša Mirković iz upravnog odbora ANEM-a ocenjuje da su izmene zakona ishitrene i nepotrebne, jer slabe postojeći zakon koji se i tako ne primenjuje. Druga tema oko koje se lomilo najviše koplja bili je pitanje pretplate za RTS. Mirković naglašava da je to udruženje za uvođenje pretplate, ali ne za ovakav RTS kakav je on sada: "Mislim da građanima nije dovoljno objašnjeno šta će se događati u ovom periodu, od 8 meseci, na koji način će se pare od pretplate trošiti, da li bi bilo ko mogao da garantuje da će se i oavj novi rok ispoštovati, i u krajnjem slučaju zašto se produžava rok za transformaciju".

Predlog izmena Zakona o radiodifuziji pred članovima Odbora za informisanje Skupštine Srbije trebalo bi da se nađe već u ponedeljak, dok bi o njemu konačno parlament trebalo da se izjasni na sledećoj sednici.

EPS neće da naplaćuje pretplatu

Elektroprivreda Srbije ne želi da se pretplata za RTS plaća uz račun za struju, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

Demantujući izjavu Nenada Cekića, predsednika Saveta za radiodifuziju, da bi prema dosadašnjim dogovorima TV pretplatu od 210 dinara trebalo da prikuplja Elektroprivreda Srbije, jer, kako je rekao Cekić, nema drugog javnog preduzeća koje to može efikasno da uradi na prostoru cele republike, EPS ističe da takvog dogovora nema.

"Istina je da se razgovaralo, ali se ništa nije dogovorilo, jer EPS ostaje pri stavu da posao EPS-a nije da "prikuplja TV pretplatu", nego da kopa ugalj, proizvodi, prodaje i naplaćuje električnu energiju a ne gledanje ili negledanje TV programa", kaže se u saopštenju tog javnog preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.