Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum sa EU početkom 2008."

Beograd -- Zbog proceduralnih razloga nije realno da Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji bude potpisan pre početka naredne godine.

To je za RTS izjavio direktor u Evropskoj komisiji za zapadni Balkan Pjer Mirel. On je rekao da bi politički deo sporazuma mogao da bude završen već tokom naredne dve runde pregovora koje su zakazane u julu, ali će znatno više vremena biti potrebno za trgovinski deo sporazuma.

"Nadam se da ćemo završiti pregovore na nivou Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisije u septembru, posle toga biće nam potrebna saglasnost 27 zemalja članica Unije, što će nam oduzeti još nekoliko nedelja. Ipak, verujem da ćemo krajem oktobra ili početkom novembra biti u situaciji da parafiramo sporazum", rekao je Mirel.

On je kazao da parafirani sporazum mora da bude i preveden na sve zvanične jezike EU, zatim sledi provera da li je prevod u svim slučajevima identičan kako razlike ne bi imale pravne posledice.

Prema njegovim rečima, zbog takve procedure sporazum će moći da bude potpisan tek početkom naredne godine.

On je podsetio da je sporazum neohodna ulaznica za sledeću fazu pridruživanja, a to je status kandidata za članstvo u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.