Sporazum sa EU 28. januara

Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa EU 28. januara

Preduslov da bi Evropska unija potpisala sporazum o pridruživanju sa Srbijom oko 28. januara jeste da se u Srbiji prethodno raspišu predsednički izbori, tvrde izvori „Blica" iz Vlade Srbije. Izručenje haških optuženika moglo bi da bude odloženo za naredni korak, a to je kandidatura Srbije za članstvo u EU.

Potpisivanje ovog sporazuma 28. januara predstavljalo bi jak vetar u leđa predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću u samom finišu trke za predsedničku funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiji prvi krug bi trebalo da se održi 20. januara.

Međutim, Evropska unija očekuje garancije da će do izbora doći, a da izlazak na birališta neće biti odložen zbog situacije oko Kosova. S obzirom na to da je konačan status izvesno nepovoljan za Srbiju u Evropskoj uniji su spremni na ovaj korak. U skladu s tim su i najave da će izveštaj glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte, koju će u januaru zameniti Serž Bremerc, biti pozitivan i da neće predstavljati prepreku odluci Evropske unije, o čemu je „Blic" već pisao.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala navela je u novom izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, da je „ritam angažovanja znatno pojačan", što „budi nadu" da će rezultat biti efikasnije i bolje usmerene operacije. Ona, ipak, smatra da su haški begunci nadohvat ruke vlastima u Beogradu.

- Pozitivan razvoj događaja je i nagrada koju su srpske vlasti obećale za informacije koje bi vodile ka hapšenju haških begunaca i usvajanje zakona kojim se proširuje uloga Tužilaštva za ratne zločine, uključujući i jurisdikciju nad onima koji pomažu i kriju begunce - navedeno je u izveštaju koji će 10. decembra razmotriti ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Glavna tužiteljka Karla Del Ponte izjavila je, međutim, za Betu da će njen izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije biti negativan, ako se do ponedeljka Ratko Mladić ne nađe u Hagu.

- U ponedeljak sam premijeru Vojislavu Koštunici, predsedniku Borisu Tadiću i operativcima rekla: 'Daću vam još nekoliko dana, ali u ponedeljak 10. decembra, Mladić mora biti u Hagu ili će izveštaj o saradnji biti negativan, zato što nema pune saradnje", rekla je juče Del Ponteova u zajedničkom intervjuu agencijama Beta, AP i AFP.

„Mladić je u Srbiji"

Predsednik i premijer Srbije su del Ponteovoj, navodi se u izveštaju, naznačili da bi hapšenje Ratka Mladića bilo u najboljem interesu Srbije". Del Ponteova bez obzira na pozitivnu ocenu ipak navodi da je „neobično važno da međunarodna zajednica nastavi da insistira na hapšenju Ratka Mladića, koji se nalazi u Srbiji, i ostalih begunaca".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.