Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o readmisiji

Brisel -- Evropska komisija i Srbija dovršile tehničke razgovore o jedinstvenom sporazumu o readmisiji.

Sporazum treba da uredi povratak osoba iz Srbije koje ilegalno uđu ili borave na teritoriji zemalja EU. Procenjuje se da je takvih osoba od 100.000 do 150.000.

Član srpske delegacije Zoran Martinović kaže da je reč o mehanizmu postepenog, uređenog povratka srpskih državljana za čije je socijalno-ekonomsko zbrinjavanje i ponovno uključivanje u društvo EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obećala da će od 2008. obezbediti finansijska sredstva iz svojih fondova.

Delegacije Srbija i Evropske komisije će početkom aprila održati završnu rundu pregovora i, očekuje se, parafirati sporazum koji bi na jesen bio potpisan i stupio na snagu krajem godine.

Proces povratka osoba koja su iz Srbije ilegalno došle u EU traje od 1996, pošto Srbija od ranije ima sporazume o readmisiji s 12 zemalja EU. "Zato ne očekujemo nikakav novi talas povratnika", objasnio je Martinović, zvaničnik Službe Srbije za ljudska i manjinska prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.