Sporazum možda do kraja godine

Izvor: B92, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum možda do kraja godine"

Božidar Đelić (Beta)

Beograd -- Božidar Đelić kaže da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU predviđeno za prvu polovinu oktobra.

"Ako se, a to je politički uslov, dobije još jedan pozitivan izveštaj od Haškog tribunala da se naša saradnja dobro odvija, mi ćemo biti u stanju da u nepuna tri meseca prođemo taj put od usaglašavanja ovog sporazuma do njegovog potpisivanja", rekao je potpredsednik Vlade Srbije na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vladi Srbije.

Božidar Đelić tvrdi da je Srbija najbrže od svih zemalja u regionu završila pregovore o Sporazumu o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Pokazalo se da promena Vlade ne znači i promenu naše pregovaračke pozicije", kazao je Đelić i zahvalio bivšem vicepremijeru Miroljubu Labusu na uspešnom vođenju prvog dela pregovora.

On je istakao da su pregovori trajali deset meseci, podsećajući da su započeti u oktobru 2005, ali da je postojao prekid od 13 meseci zbog nesaradnje sa Tribunalom u Hagu.

Vicepremijer je najavio da će glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte doći u Beograd za desetak dana, najverovatnije 24. septembra, a da će zatim do kraja godine još jednom posetiti Beograd, nakon čega će biti sastavljen izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom.

Đelić je rekao da je Evropska komisija stavila do znanja da Srbija, da bi dobila status kandidata, mora da dokaže da uspešno sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On je naglasio da će Srbija u rekordnom roku parafirati sporazum, samo tri nedelje posle završetka pregovora, i dodao da je za ostale zemlje u regionu taj period trajao minimum tri meseca.

Podsetio je da je Srbija sebi postavila rok da do kraja sledeće godine dobije status kandidata.

Đelić je takođe najavio da će sledeće nedelje u Briselu ministar policije Dragan Jočić sa predstavnicima Evropske komisije potpisati sporazume o viznim olakšicama i readmisiji.

Govoreći o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim, Đelić je rekao da je od 44 zakona, koje bi Skupština trebalo da usvoji u naredna dva meseca, pet već spremno, dok će preostali biti pripremljeni do kraja oktobra.

Đelić je dodao da se izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije očekuje u novembru.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla da je taj izveštaj važan i podsetila da se danas u Beogradu održava sastanak Unapređenog stalnog dijaloga na kome je razmotren napredak u saradnji s Haškim tribunalom i proces reformi u oblasti pravosuđa, sloboda i bezbednosti.

Ona je navela da informacije koje su zatražili predstavnici Evropske komisije predstavlja prvo prikupljanje podataka za početak rada na liberalizaciji viznog režima nakon stupanja na snagu sporazuma o viznom režimu i readmisiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.