Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum SCG-EUFOR

Beograd -- Sporazumom se snagama Eufora omogućava tranzit kopnom ili vazduhom preko teritorije SCG na putu ka Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković i komandant Eufora italijanski general Đanmarko Kjarini potpisali su sporazum kojim se međunarodnim snagama u Bosni i Hercegovini dozvoljava tranzit kroz teritoriju SCG.

Sporazum je, prema Draškovićevim rečima, sličan onom koji je Srbija i Crna Gora potpisala sa NATO u junu prošle godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Snagama Eufora se omogućava tranzit kopnom ili vazduhom preko teritorije SCG na putu ka Kosovu. "Ovaj sporazum je dodatna garancija za Srbe na Kosovu koji mogu da budu potencijalna meta terorističkih napada", kaže Drašković.

Komandat Eufora general Đanmarko Kjarini kaže da je potpisivanje sporazuma potvrda dosadašnje saradnje: "Sada je moguće da trupe Eufora mirno i u duhu prijateljstva prolaze kroz teritoriju Srbije i Crne Gore, kao deo napora da se promoviše regionalna stabilnost. Taj zadatak je veoma važan za sve nas."

Sporazum, međutim, ne predviđa da snage Eufora mogu da uđu na teritoriju SCG tokom potrage ili hapšenja osoba optuženih za ratne zločine, niti je saradnja Eufora i SCG u potrazi za haškim beguncima bila tema, kaže Drašković.

Drašković je generalu Kjariniju postavio pitanje da li bi i Vojska SCG mogla da se priključi trupama Eufora dok je odgovor bio 'ne, dok ne postanete član Partnerstva za mir: "A u Partnerstvo za mir nećemo ući bez uklanjanja haške prepreke. Tako se nepotrebno i bez objašnjenja vrtimo u krug koji treba da prekinemo.

Sporazum koji je danas potpisan sa Euforom odmah stupa na snagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.