Sporan plan o blanko menicama

Izvor: NaDlanu.com, 16.Mar.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporan plan o blanko menicama

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) - Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je u petak da je "u najmanju ruku sporan" pokušaj nekih stranaka da svoje buduće poslanike vežu uzimanjem blanko menica na velike novčane iznose, kako bi obezbedili njihovu lojalnost partiji.

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) - Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je u petak da je "u najmanju ruku sporan" pokušaj nekih stranaka da svoje buduće poslanike >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << vežu uzimanjem blanko menica na velike novčane iznose, kako bi obezbedili njihovu lojalnost partiji."Postavlja se pitanje da li takav pravni aranžman može da bude i pravno valjan i da li se može smatrati da je davanje menice, ako je vezano za sporazum izmedju stranke i poslanika, uopšte dozvoljeno. Ja mislim da to može, u najmanju ruku, da bude sporno jer, ukoliko se ugovor odnosi na nešto što nije i ne može da bude predmet trgovine, onda ugovor ne može da opstane i proizvede pravno dejstvo", rekao je Nenadić agenciji Beta.Srpska radikalna stranka najavila je da će sa svojim poslanicima u budućem parlamentu sklopiti ugovor koji predvidja da poslanici potpišu blanko menicu na deset miliona dinara, koja će biti aktivirana u slučaju da predju u neki drugi poslanički klub.Nenadić je rekao da te najave iz SRS nisu za čudjenje, jer je ta stranka bila protiv izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i tražila je da mandat bude čvršće vezan za stranku koja je podnela izbornu listu."U praksi, problem bi se mogao javiti kada prva menica bude došla na naplatu, a poslanik koji je prešao u drugu stranku ospori pravo bivšoj stranci da menicu naplati. Onda bi se pred sudom otvorilo to pitanje... Za sada možemo samo da pretpostavljamo da li bi scenario bio ovakav ili onakav", rekao je Nenadić.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.