Sponzoruše traže da ih država prizna

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sponzoruše traže da ih država prizna

Devojke sa specifičnim, lagodnim odnosom prema životu traže od države da im opredeljenje prizna kao zanimanje! Sponzoruše su se organizovale i preko nevladine organizacije Udruženje sponzoruša Srbije na sajtu www.sponzoruse.info traže da se i njihov "zanat" uvrsti u nacrt zakona o zanatstvu koji će se na jesen naći u skupštinskoj proceduri! U zamenu za malu izmenu Prednacrta zakona, sponzoruše nude besplatan "provod" svim poslanicima koji njihovu inicijativu podrže!
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
"Traži se od predlagača Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da u članu 9. Zakona o zanatstvu doda zanimanje - sponzoruša. U slučaju da predlog bude podržan u parlamentu, svaki poslanik će imati pravo na besplatne usluge sponzoruša. Udruženje sponzoruša Srbije želi da postane punopravni član Zanatske komore", napisale su sponzoruše na svojoj veb-prezentaciji, gde ističu da su "jedna od najugroženijih vrsta našeg društva" i da ih "treba staviti pod adekvatnu zaštitu".

U Ministarstvu ekonomije Kuriru je rečeno da svaki građanin, pa i sponzoruše, u toku javne rasprave imaju pravo da tom resoru upute dopis tražeći neke izmene.

- Ako takvo udruženje postoji, neka nam upute dopis. Mi na tu inicijativu gledamo blagonaklono i pozitivno, iako mislimo da je reč o šali. Svi smo svesni da u društvu neformalno postoji takav oblik preživljavanja, ali ako paralelno s tim plaćaju i neki porez, penziono i socijalno, odnosno svojim radom pune budžet, stiču pravo da se bore za unapređenje svojih poslovnih interesovanja - poručuju u Ministarstvu ekonomije.

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić kaže da zahtev sponzoruša može da bude opravdan, ali pod određenim uslovima.

- To je legitimno ukoliko se utvrde tokovi dobijenog novca ili neke druge materijalne koristi, kako bi to bilo oporezovano - ističe Ružić.

Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS, kaže da sponzoruše verovatno žele podršku mladih parlamentaraca.

- To se sigurno ne odnosi na moje kolege iz PUPS i mene, mi smo te stvari prošli odavno. Da li je sponzoruša zanimanje ili ne, teško je reći. U narodu se čuje da jeste - dodaje Čolaković.

Poslanik DS Milan Vučković ubeđen je da se iza ovih zahteva ne krije ozbiljna inicijativa.

- To je parazitski način života na račun drugih koji ne treba promovisati, naročito ne kroz zakone - ubeđen je Vučković.

Lider JS Dragan Marković Palma smatra da sponzoruša nije zanimanje.

- Više sam za rad i za ljude koji žive od svog rada. Termin "sponzoruša" ne priliči domaćinu i porodičnom čoveku - kategoričan je Palma.

Obećanje da će parlamentarci moći za džabe da koriste usluge sponzoruša nije posebno obradovalo ni potpredsednika SRS Aleksandra Martinovića.

- Nikada nisam imao potrebe za takvim uslugama, a verovatno neću ni ubuduće - naglašava Martinović.



Svetska kriza pogodila prvo njih


"Mi smo prvo na čemu su naši sponzori počeli da štede. Kad je trebalo da ih inspirišemo, bile smo dobre, a sada kad je kriza, prvo nama zavrću slavinu. Nekad je bila čast biti srpska sponzoruša. Mi smo bile sinonim za sladak život u kojem teku med i mleko. A pogledajte nas sad!", žale se srpske sponzoruše.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

SPONZORUŠE TRAŽE DA IH DRŽAVA PRIZNA!

Izvor: Kurir, 22.Maj.2010, 19:16

BEOGRAD - Srpske sponzoruše - malo traže, ali mnogo daju!..Devojke sa specifičnim, lagodnim odnosom prema životu traže od države da im opredeljenje prizna kao zanimanje! Sponzoruše su se organizovale i preko nevladine organizacije Udruženje sponzoruša Srbije na sajtu www.sponzoruse.info traže...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.