Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljnopolitički savet MSP-a

Beograd -- U Beogradu je danas osnovan Spoljnopolitički savet Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Predsednik tog tela Živorad Kovačević izjavio je da je reč o značajnom koraku ka demokratizaciji spoljne politike i angažovanju svih koji mogu da pomognu u traženju rešenja koja će Srbiju približiti svetu.

Savet je formiran na inicijativu šefa diplomatije Vuka Jeremića, a Kovačević je rekao da je "potrebno da se čuje glas onih koji imaju iskustva i znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mogu slobodno i u neformalnoj i tolerantnoj atmosferi da iznesu mišljenja".

Jeremić je rekao da su u Spoljnopolitički savet MSP-a ušli najeminentniji stručnjaci iz oblasti spoljne politike, koji će "pomoći kreiranju efikasnije, mudrije i bolje spoljne politike Srbije i sprovođenju u delo te poltike".

"Na današnjem sastanku je predočen nacrt zakona o spoljnim poslovima", rekao je ministar Vuk Jeremić i najavio da će predložiti Savetu početak rada na formiranju predloga spoljnopolitičke strategije Srbije u narednih 10 godina.

Kovačević je rekao da je na konstitutivnoj sednici razgovarano o aktuelnim problemima u spoljnoj politici i da je Savet zamolio Jermića da ih obavesti o situaciji s Kosovom.

Članovi Saveta su, pored Kovačevića, Vojin Dimitrijević, Dušan Lazić, Ivo Visković, Sonja Liht, Vladeta Janković, Svetozar Stojanović, Ljiljana Smajlović, Dejan Janča, Trivo Inđić, Dragoljub Mićunović, Vatroslav Vekarić, Goran Svilanović i Jelica Minić.

Savet će se sastajati kvartalno, po potrebi češće, na poziv ministra i predsednika Saveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.