„Spisak lepih želja“

Izvor: Glas javnosti, 08.Dec.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Spisak lepih želja“

BEOGRAD - Mogućnost otpočinjanja novih pregovora između Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova, posle procesa pred Međunarodnim sudom u Hagu, koju je najavio ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, političari i analitičari ne vide kao realnu.

Oni su gotovo jedinstveni u mišljenju da je reč o čisto političkoj, odnosno diplomatskoj retorici koju Srbija koristi kako bi pokazala da ne zatvara vrata, bez obzira na ishod suda u Hagu.

- Albance niko neće naterati >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da pregovaraju, ni o čemu, pa čak ni o tehničkim stvarima - kaže analitičar Milan Nikolić i dodaje da i u slučaju da dođe do nekih tehničkih pregovora, to neće biti moguće sad, već za pet do deset godina.

Odlučiće velike sile

Momčilo Trajković kaže da će budućnost procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu umnogome zavisiti od kompromisa koji postignu Kina i Rusija sa jedne strane i Amerika i zemlje Evropske unije.

- Koliko sada vidim, tu nema pomaka, a takav odnos samo dodatno komplikuje situaciju pre svega na terenu, to jest za Srbe koji žive na Kosmetu - objašnjava Trajković.

NJegov kolega Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, iako smatra da do neke nove runde tehničkih pregovora može da dođe, podseća da mišljenje MPS nije obavezujuće, pa samim tim, kako tvrdi, i ne može da utiče previše na stavove drugih zemalja.

- Neki novi pregovori o statusu Kosova nisu mogući, jer za to treba pre svega saglasnost u Savetu bezbednosti, do čega teško da će doći. Ako bi do nekog razgovora Beograda i Prištine došlo, oni bi bili samo o tehničkim pitanjima, ali za to ne treba čekati da se Sud u Hagu izjasni, jer su pregovori o tehničkim stvarima bila naša obaveza još od 2003. godine. Međutim, mi smo savim pogrešno uleteli u pregovore o statusu ne rešivši prvo tehničke stvari - poručuje Janjić.

Potpredsednik Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije Marko Jakšić mogućnost novih pregovora naziva „spiskom lepih želja“, naglašavajući da je „nemoguće da oni koji su priznali Kosovo sada tu odluku povuku.“

- Ceo ovaj proces je gubljenje vremena za Srbiju. Mišljenje suda nema pravnu težinu, a podsećam, da su u SB UN za odluku da se sa ovom temom ide po mišljenje u sud u Hagu glasali upravo oni koji su i priznali Kosovo. Naravno, to nikada ne bi uradili da nisu unapred znali da će sud doneti presudu koja će se tumačiti onako kako kome bude odgovaralo - ističe Jakšić.

On smatra da bi tužba protiv zemalja koje su priznale Kosovo bila daleko bolje rešenje jer, kako kaže, na ovaj način, mi faktički pokazujemo sumnju da je Kosovo uopšte naše.

- U Prištini se ceo proces pred Hagom tumači upravo na način da Srbija nije sigurna u činjenicu da je Kosovo deo naše teritorije - navodi Jakšić.

S druge strane, predsednik SPOT Momčilo Trajković podseća na to da su sva dešavanja u vezi sa Kosmetom ipak više stvar odluka i dogovora među velikim silama nego što je to stvar Beograda.

- Velike sile će odlučiti da li će biti novih pregovora. Lično pozdravljam napore naše diplomatije, ali moram da kažem da sam pesimista da će doći do bilo kakvog kontakta između Beograda i Prištine. S druge strane, mislim da i zvanični Beograd, iako kaže da želi Kosovo, nije siguran šta bi sa njim da radi, i da mu ga međunarodna zajednica vrati. Opet, ako odluka suda bude takva da dovede do nekih susreta Beograd i Prištine, Srbija mora da izađe sa nekom platformom o tome šta želi - zaključuje Trajković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.