Izvor: B92, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spinelis: Balkan prioritet u spoljnim odnosima EU

Beograd -- Grčki ambasador u SRJ Mihael Spinelis izjavio je u četvrtak da je za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa EU potrebno da se usvoje Ustavna povelja nove zajednice Srbije i Crne Gore i akcioni plan za unutrašnje tržište. "Po usvajanju Povelje i akcionog plana Komisija EU pripremiće studiju o izvodlljivosti početka pregovora o procesu stabilizacije i asoijacije. Ukoliko studija bude pozitivna, EU će razmotriti sledeće korake", rekao je Spinelis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konferenciji za novinare. Spinelis je naglasio da će uključivanje Kosova u proces asocijacije i stabilizacije biti rešeno u skladu sa Rezolucijom 1244 i konceptom "Evropski standardi pre statusa".

Grčki ambasador rekao je da su prioriteti njegove zemlje, kao predsedavajuće EU, proširenje EU, dalja implementacija Lisabonske strategije vezane za ekonomsku stabilnost i razvoj, pitanje imigracije, budućnost Evrope i spoljni odnosi EU. Spinelis je rekao da je Balkan prioritet Grčke u spoljnim odnosima EU i kao glavne ciljeve naveo mir, stabilnost i demokratski razvoj zemalja, nastavak procesa stabilizacije i asocijacije kao i započinjanje procesa evropske integracije na Balkanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.