Špindeleger: Austrija za brže približavanje Srbije EU

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špindeleger: Austrija za brže približavanje Srbije EU

Beč – Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger najavio je juče posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem da će Beč nastaviti da se zalaže da nastavak brzog priključivanja Srbije Evropskoj uniji, prenosi agencija Beta. „Mi našu ulogu vidimo kao ulogu zastupnika interesa Srbije”, rekao je na konferenciji za novinare posle susreta Špindeleger, a prenosi se na internet-stranici austrijskog Ministarstva inostranih poslova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Ministar Jeremić je, kako se citira, zahvalio za to što je Austrija i u sadašnjem „teškom času” za Srbiju ostala „veliki zagovornik” njene evropske integracije.

Špindeleger je rekao da je njegova zemlja odlučna da se suprotstavi „zamoru” EU kada je reč o njenom daljem širenju na Balkan.

Dodao je, kako se prenosi, da to „doduše neće biti moguće od danas do sutra”, ali da je uveren da blokada prema zapadnom Balkanu može korak po korak da se razgradi.

Ministar Jeremić je, kako se navodi, rekao da evropska integracija Srbije nailazi na znatan otpor i naveo da „neće biti tako lako kao što se mislilo niti tako brzo kako se očekivalo”.

Za Vladu Srbije sada je najvažnije dapostigne ukidanje viznog režima za putovanje njenih građana u zemlje EU, prenose se Jeremićeve reči uz navođenje da šef diplomatije Srbije očito ne veruje da će Srbija brzo dobiti zeleno svetlo za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. „Učinićemo sve da ovo (ukidanje viza) postignemo. Verujem da će to biti i moguće do kraja ove godine”, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle susreta sa Špindelegrom.

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.