Špindeleger: Austrija podržava evrointegracije Srbije

Izvor: Blic, 10.Feb.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špindeleger: Austrija podržava evrointegracije Srbije

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger izjavio je danas u Beogradu da je Austrija spremna da podrži evrointegracije Srbije.

Špindeleger je posle razgovora s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem na konferenciji za novinare rekao da postoji mnogo pitanja na kojima dve zemlje mogu sarađivati kako bi se Srbija približila EU i, kao primer, izdvojio Dunavsku strategiju EU.

On je takođe rekao da su Austrija i Grčka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje koje se s juga i severa graniče sa Zapadnim Balkanom, pokrenule inicijativu za približavanje regiona Uniji.

"Rekao sam mom kolegi da je Austrija sprema da podrži Srbiju na njenom putu ka Evropi i da bismo želili da sprovedemo tu inicijativu s Grčkom da sve balkanske zemlje približimo Uniji", rekao je Špindeleger.

U pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, on i zamenik grčkog ministra spoljnih poslova su tražili da evrointegracije Zapadnog Balkana budu jedan od prioriteta i da se, između ostalog, ove godine odblokira ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, kao i da se razmotri kandidatura Srbije za članstvo u EU.

Đelić je rekao da je Austrija ključni partner Srbije i da su strane investicije iz te zemlje u Srbiji do sada bile u vrednosti od 2,9 milijardi evra, pored 40 miliona evra donacija.

"Razgovorali smo o daljem razvoju ekonomskih odnosa i važnosti dalje podrške austrijskih banaka i osiguravajućih društava razvoju naše zemlje i dobrom odnosu između austrijskih kompanija i naše drzave", rekao je Đelić.

Ocenio je da je Austrija "sigurno jedna od onih zemlja EU koja je najprivreženija ulasku Srbije u EU što pre". Po njegovim rečima, Austrija je tražila da Srbija bude punovpravni učesnik izrade Dunavske strategije EU i danas je podržala da sekretarijat buduće Transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Beogradu, budući da se u Srbiji ukrštaju koridori sedam i 10. Špindeleger i Đelić su rekli da su se dogovorili o pokretanju nekoliko projekata u okviru Dunavske strategije EU.

"Ova Dunavska strategija okuplja članice EU i zemlje koje nisu članice, poput Srbije. I to je odlična prilika za saradnju u oblasti ekonomije, ali i za kulturnu razmenu članica EU na Dunavu i zemalja koje nisu članice", rekao je Špindeleger.

Špindeleger boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji tokom koje je planirano i da se sastane sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.