Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sparks pozdravio povratnike u Berkovu

KLINA - Na Kosovo se ove godine vratilo oko 400 osoba, a najviše povratnika je u selu Berkovo.

Najnoviji projekat povratka Srba izveden je u selu Berkovo kod Kline, opštine u kojoj je najviše povratnika. Tu je povratnicima izgrađeno ili popravljeno 14 kuća. To je druga faza povratka Srba. U prvoj izvedenoj prošle godine, izgrađeno je 19 stambenih objekata.

Sada u Berkovu ima oko 40 Srba, iz 33 porodice. Povratnik Mile Vučković dobio je traktor i poljoprivrednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mehanizaciju. Zemljoradnja mu je jedina perspektiva. Do 1999. godine, u ovom mestu živelo je 60 srpskih porodica.

Ambasador Velike Britanije Endi Sparks izrazio je nadu da ce se u ovo selo vratiti i preostali Srbi.

Sparks: Obratite nam se

U projekat gradnje ili obnove 33 kuće, uloženo je oko 800 hiljada evra. Ta sredstva su izdvojile vlade Kosova i Velike Britanije. Program je izveo UNDP.



"Vi ste poljoprivrednici i mi ne želimo da se samo vratite već i da nas imate u vidu, da nam se obratite, kako bi vam pomogli. Kako bi Srbi, Albanci i Romi baveći se poljoprivredom omogućili prosparitet I bolji život svih zajednica na Kosovu", poručio je Sparks.

Bašota: Biće još izazova

Sokolj Bašota predsednik opštine u Klini rekao je da se poteskoće neće završiti samo fizičkim povratkom.

"Siguran sam da ćemo se u budućnosti susretati sa izazovima. S obzirom da su naši budžeti skromni, ali mi ćemo se založiti da im olakšamo povratak", rekao je on, a preneo B92.

Druga faza povratka Srba u Berkovo okončana je ceremonijom i formalnim uručivanjem ključeva obnovljenih kuća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbi se vraćaju u Berkovo

Izvor: B92, 13.Dec.2008

Berkovo -- Na Kosovo se ove godine vratilo oko 400 osoba. Najnoviji projekat povratka Srba izveden je u selu Berkovo kod Kline, opštine u kojoj je najviše povratnika... U Berkovu je povratnicima izgrađeno ili popravljeno 14 kuća. To je druga faza povratka Srba. U prvoj izvedenoj prošle godine, izgrađeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.