Izvor: B92, 29.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana za dijalog Beograd-Priština

Priština -- Visoki predstavnik EU Havijer Solana, ocenio je odluku kosovskih Srba da bojkotuju izbore na Kosovu kao pogrešnu.

"Odluka Beograda i kosovskih Srba da bojkotuju izbore na Kosovu bila je pogrešna. Bez učešća kosovskih Srba u političkom i institucionalnom procesu biće veoma teško postići opipljive rezultate u glavnim pitanjima", rekao je Solana za prištinsku agenciju "KosovaLive", zauzevši se ujedno, i za obnovu dijaloga Prištine i Beograda.

Bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učešća Srba u kosovskim institucijama i bez saradnje, ne može biti ni napretka u pogledu decentralizacije vlasti i povratka raseljenih lica, rekao je Solana: "Direktan dijalog je veoma važan. Podržavam šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena u njegovoj inicijativi za otpočinjanje dijaloga u okviru radne grupe za nestala lica."

Istovremeno, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost upozorava i da bi eventualno ponavljanje nasilja iz 2004, bilo veoma štetno za Kosovo.

Čović zatražio nastavak dijaloga

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović u pismu šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu-Petersenu zatražio je da se iduće nedelje nastavi dijalog Prištine i Beograda.

Kako je saopštio vladin Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, Čović je Jesenu-Petersenu predložio da se zastoj prevaziđe ponovnim aktiviranjem radnih grupa za kidnapovana i nestala lica i energetiku.

U pismu koje je uputio šefu UNMIK-a, Čović je zatražio hitan sastanak, na kome bi se utvrdili konkretni koraci u vezi sa početkom obnove oštećenih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.