Izvor: B92, 11.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana ublažava Stroa o Kosovu

Salcburg, Beograd -- Funkcioner EU Havijer Solana kaže da su pregovori o budućem statusu Kosova tek počeli i da još ništa nije odlučeno.

Kako prenosi Frans pres, Solana je želeo da ublaži jučerašnju izjavu šefa britanske diplomatije Džeka Stroa da je gotovo neizbežan proces približavanja Kosova nezavisnosti i da bi Srbija trebalo da prihvati tu realnost.

"To je možda stav nekih zemalja i normalno je da se oni izjasne o onome što bi, prema njima, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude ishod pregovora, ali još ništa nije odlučeno", rekao je Solana u Salcburgu, gde učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU i zapadnog Balkana.

Stro je juče rekao da je EU svesna zabrinutosti srpske vlade zbog moguće nezavisnosti i dodao da postoji "stvarnost koju će srpsko stanovništvo na kraju morati da prihvati, a to je da je velika većina stanovnika Kosova verovatno za nezavisnost".

Sejdiu: Hvala

A predsednik Kosova Fatmir Sejdiu zahvalio se Velikoj Britaniji za "stav koji je podrška volji većine građana Kosova". Sejdiu je to rekao novinarima u Salcburgu, upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu šefa britanske diplomatije Džeka Stroa.

"Želimo da izgradimo društvo u kome će postojati vladavina prava uz poštovanje svih prava svih manjina. To smo i do sada pokazivali. Zahvaljujem svim zemljama koje podržavaju takav stav i koje su tome do sada doprinele", rekao je Sejdiu.

Drašković: Neprihvatljiva izjava Stroa

Ministar inostranih poslova Vuk Draškvić ocenio je da je više nego neprihvatljiva izjava šefa britanske diplomatije Džeka Stroa da je nezavisnost Kosova gotovo neizbežna.

"Ona se oslanja na logiku da je pravo u sili, što je suprotno i povelji UN i važećim međunarodnim normama", rekao je Drašković u Salcburgu. Drašković se nada da ta izjava neće ugroziti kompromisni i odgovorni pristup rešavanja budućeg statusa Kosova, pošto on nije govorio ni u ime Kontakt grupe ni Saveta bezbednost ni EU.

Drašković je izjavio da će se njegova glavna poruka kolegama ticati Kosova i da će zatražiti ofanzivniji nastup EU prema Srbiji. "Poručiću da nema evropskog puta, ne samo Srbije nego ni celog Zapadnog Balkana, ako se pri rešavanju statusa Kosova ne postigne kompromisno rešenje", rekao je Drašković na dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije. "Založiću se za ofanzivniji nastup EU prema Srbiji i povećanje pomoći iz fondova, zatražiću zaista ubrzan postupak za relaksaciju viznog režima i izneću stav da je Srbija umorna od politike štapa i šargarepa, koja traje već godinama, da se štap treba izbaciti i da bez ikakvih uslovljavanja uđemo u Partnerstvo za mir zbog stabilizacije regiona", rekao je Drašković.

Protestna nota

Ministarstvo spoljnih poslova SCG uputilo je protestnu notu Velikoj Britaniji povodom izjave Džeka Stroa. U noti se navodi da pravno nasilje i kršenje međunarodnog prava za Srbiju i Crnu Goru nikad nije i neće predstavljati realnost i da SCG očekuje da umesto izricanja takvog stava njenog ministra Velika Britanija poštuje međunarodno pravo i da upravo to bude realnost. Naglašava se da SCG očekuje od Kontakt-grupe i Velike Britanije, kao članice te grupe, da nastave angažovanje u pravcu nalaženja kompromisnog i pravičnog rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije.

Bot i Blazi osudili izjavu

Ministri spoljnih poslova Francuske i Holandije Filip Dust Blazi i Bernar Bot osudili su izjavu šefa britanske diplomatije Džeka Stroa. "Ne možete imati nezavisnost ako ne brinete o svojim manjinama", ocenio je Bot i dodao da srpska manjina na Kosovu ima veoma loš tretman i da joj je potrebna zaštita KFOR-a. Blazi je ocenio da je Stro svojom izjavio potkopao ugled specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Martija Ahtisarija. "Najbolji način da poštujete pregovarača je da ne predviđate rezultat pregovora", rekao je Blazi.

Petersen: Status po volji većine uz prava manjina

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je danas u Salcburgu da će status Kosova biti određen u skladu s voljom većine stanovništva, ali da ta većina mora da pokaže da je spremna da obezbedi i zaštitu prava manjina, reagujući tako na izjavu Džeka Stroa.

Potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas su na sastanku sa šefovima diplomatija Zapadnog Balkana pozvali Beograd i Prištinu da rade na postizanju trajnog rešenja za Kosovo koje će obezbediti multietničko i demokratsko društvo i dobrosusedske odnose u regionu. Ministri su u zajedničkom saopštenju naveli nužnost ulaganja napora za postizanje rešenja, kroz pregovore, prihvatljivog za sve strane, ali i nužnost realizacije postavljenih standarda.

Budućnost Zapadnog Balkana leži u EU, navode ministri i dodaju rešenost da praktičnim merama nastave da pomažu zemljama tog regiona kako bi njihova evropska perspektiva postala opipljvija. U tom kontekstu se ohrabruje regionalna saradnja, uključujući stvaranje zone slobodne trgovine, olakšavanje viznog režima i finansijsku pomoć.

U zajedničkom saopštenju sa današnjeg sastanka u Salcburgu, na kom su, pored šefova diplomatija 25 zemalja EU, učestvovali ministri spoljnih poslova SCG, BiH, Hrvatske, Makedonije i Albanije , naglašeno je da očuvanje mira, regionalne stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu ostaju zajednički evropski interes i suštinski uslov za sprovođenje nužnih reformi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.