Izvor: B92, 23.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana u Beogradu

Beograd -- Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana, poručio je tokom posete Beogradu da saradnja sa haškim sudom mora da se odvija na odgovarajući način. U jeku sukoba na političkoj sceni u Srbiji, Solana je posle, kako je rekao, veoma prijateljskih razgovora sa premijerom Zoranom Živkovićem, izjavio da je trenutna politička situacija u Srbiji unutrašnja stvar o kojoj ne želi mnogo da priča: "Što pre bude rešena situacija u srpskom parlamentu to će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti bolje za vas, kako bi sva energija bila koncentrisana na pitanje integracije države u Evropsku uniju. Želim da naglasim da je jedina opcija koju vi imate put ka Evropi, to je ono što većina gradjana Srbije želi, a to je isto ono što i većina Evropljana želi", rekao je Havije Solana.

Nakon razgovora sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, Solana je ukazao da se u Studiji izvodljivosti neće analizirati samo stanje reformi na ekonomskom, već i na političkom planu. Dodajući da ne želi da se meša u unutrašnju politiku zemlje, Solana je kazao da nije vreme za unutrašnje razmirice, već da je vreme da svi udruže snage kako bi se krenulo u jednom pravcu.

Havijer Solana razgovarao je danas u Beogradu i sa premijerom Havijer Solana razgovarao je u Beogradu i sa liderima Demokratske stranke Srbije i G17 Plus, Vojislavom Koštunicom i Miroljubom Labusom.

Koštunica i Solana su se složili da su izgradnja jakih demokratskih institucija, vladavina prava i demokratski razvoj Srbije, neophodni uslovi za približavanje EU, navodi se u saopštenju DSS-a.

U razgovoru sa Labusom, Solana je konstatovao da postoje značajni problemi u harmonizaciji carinskih stopa u oblasti poljoprivrede, kao i u efikasnom radu zajedničkih institucija državne zajednice SCG, ističe G17 Plus u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.