Izvor: B92, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana razgovarao sa Živkovićem

Beograd -- U Beogradu u četvrtak uveče i petak boravi visoki predstavnik Evrospke unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i njegovi razgovori s domaćim zvaničnicima u Palati federacije još uvek su u toku. Prvi Solanin sagovornik, premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da su glavne teme razgovora bili borbi protiv organizovanog kriminala, harmonizacija ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore i deficit srpskog budžeta, koji je nastao kao posledica ubistva premijera Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Djindjića. Živković je potvrdio je je da je rok za harmonizaciju ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore pomeren na 30. april ove godine: "Ja mogu da kažem da taj proces nije lak, da postoje velike razlike u ekonomskim sistemima Crne Gore i Srbije, velike razlike u carinskim sistemima, ali da to ne znači da je taj posao nemoguć. Ja očekujem da već sutra na ponovnom sastanku sa premijerom Đukanovićem, vidimo šta je učinjeno za ovih desetak dana, i nadam se da ćemo uspeti da ispoštujemo rok 30. april da završimo akcioni plan, da bude napisan i da bude upućen Evropskoj uniji, da bi ona bila spremna da o tom planu da Studiju o izvodljivosti", kazao je Živković.

Havijer Solana izrazio je zadovoljstvo naporima koji su uloženi posle ubistva Djindjića i pozdravio odlučnu akciju protiv organizovanog kriminala. On je rekao da je važno da ljudi u Srbiji znaju da Evrora podržava vlast u Srbiji: "Hteo bih da kažem i javno da Vlada Srbije ima svu podršku, ne samo moju, već i cele Evropske unije. Možete biti sigurni da ćemo biti od pomoći što je više moguće", rekao je Havijer Solana.

Prema njegovim rečima, Evropska unija pridaje značaj harmonizaciji ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore i izradi akcionog plana". Takodje je rekao da je harmonizacija veoma važna zbog ekonomske pomoći Srbiji kao republici.

Posle sastanka s premijerom Srbije, Havijer Solana se sastao s ministrom odbrane SCG Borisom Tadićem, ministrom inostranih poslova Goranom Svilanovićem i potpredsednikom Vlade Srbije Nebojšom Čovićem. Visoki predstavnik Evropske unije sutra nastavlja svoju posetu Srbiji i Crnoj Gori razgovorima s predsednikom zajednice Svetozarom Marovićem i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.