Izvor: B92, 25.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Vođstvo na Kosovu mora da utvrdi krivce za nasilje

Brisel -- Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, izjavio je u četvrtak u Briselu da je nedavno nasilje na Kosovu bilo "organizovano" i naglasio da "kosovske vođe vrlo jasno moraju reći ko stoji iza nasilja", a vinovnici nasilnih akata moraju biti izvedeni pred pravdu. "Nasilje nad manjinama mora se zaustaviti i svim ljudima omogućiti da žive zajedno", rekao je Solana na konferenciji za štampu sa slovenačkim premijerom Antonom Ropom.

Visoki predstavnik EU je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da evropska petnaestorica podržavaju politiku "standardi pre statusa", "a paljevine crkava i škola svakako nisu standardi Evropske unije". Solana je dodao da je to juče poručio albanskim vodjima u Prištini, podvukavši da će "Evropska unija nastaviti da pomaže razvoj Kosova, ali manjine moraju biti zaštićene".

Evropska petnaestorica, podsetio je on, "veoma mnogo ulažu na Kosovo" i, kako je predočio, "nikakada nikome Evropska unija nije dala po stanovniku toliko novca kao Kosovu".

Na pitanje novinara ko stoji iza prošlonedeljnog nasilja na Kosovu, visoki predstavnik EU je rekao da "ne može precizno da kaže ko iza toga stoji, ali je sasvim izvesno da to nije bilo spontano nasilje". "To je bilo organizovano nasilje", objasnio je Solana i predočio da lokalne vođe na Kosovu moraju vrlo jasno reći ko stoji iza toga i da vinovnici nasilja budu izvedeni pred pravdu. Na pitanje nije li i EU kriva za tragična zbivanja u pokrajini, Solana je uzvratio da ne smatra da je EU svojim nečinjenjem i propustima mogla ići na ruku uzročnicima nasilja. On je zaključio da su UNMIK i Kfor zaduženi za bezbednost Kosova, dok evropska petnaestorica daju ekonomsku i drugu podršku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.