Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: U Srbiji nije dobro

Brisel -- EU smatra da Boris Tadić mora da kontroliše bezbednosne službe, pa i MUP, jer je garantovao saradnju sa Hagom, kaže Havijer Solana.

On kaže da situacija u Srbiji nije dobra, da su otvorena pitanja bezbednosne strukture, a sada i predsednika Skupštine. Visoki zvaničnik Evropske unije je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta izneo viđenje međunarodne situacije, uključujući pitanje Kosova i političkog razvoja u Srbiji.

Solana kaže da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pre nekoliko sati i da situacija nije dobra.

"Pregovori da se formira vlada ne napreduju zato što lični odnosi između predsednika Tadića i premijera Koštunice nisu dobri i oni ne nalaze načine da pronađu balans i podele vlast", rekao je Solana.

"Predsednik Republike je odlučan da sarađuje sa Haškim tribunalom i zato je potrebno da pod kontrolom ima službe bezbednosti u Srbiji. Mislim da on ne može da radi sa obaveštajnom službom i, generalno, nacionalnim bezbednosnim strukturama. To je problem koji ostaje otvoren jer premijer Koštunica traži mesto ministra unutrašnjih poslova", prenosi Solana.

"Zato mislim da predsednik - koji se obavezao na saradnju sa nama, sa EU, na bilateralnoj osnovi, i koji je svojim građanima u predizbornoj kampanji obećao da će osigurati saradnju sa Hagom - za nas je veoma važno da to obećanje realizuje u praksi i zato mislim da predsednik mora da kontroliše bezbednosne službe, čak i ministra unutrašnjih poslova. To pitanje ostaje otvoreno", kaže Solana.

"Drugo pitanje koje je otvoreno jeste mesto predsednika Skupštine. Verovatno će u narednih nekoliko sati biti glasanje i Srpska radikalna stranka bi mogla dobiti mesto predsednika", navodi on.

"Premijer i predsednik se razlikuju i po tom pitanju. Kao što sam rekao, već sam razgovarao sa predsednikom Tadićem, a posle ovog sastanka razgovaraću i sa premijerom Koštunicom. Ali, pitanje ostaje otvoreno", kaže Solana.

"Za nas to predstavlja veliki problem jer mi bismo želeli da vidimo vladu koja će biti pozitivna i konstruktivna i koja će nam omogućiti da nastavimo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju i dati građanima Srbije ono što zaslužuju", rekao je Solana.

Prethodno su izvori iz EU naveli da se EU još nada da će doći do razložnog rešenja pri formiranju nove proevropske vlade Srbije. Evropska unija ne želi da se oglašava u vezi sa nastojanjima da se "možda ipak uz poslednje napore sastavi nova srpska vlada".

Ali, smatra se da je taj razvoj nepovoljan, kao i da može voditi ka novim izborima, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Briselu.

EU ne bi htela da se stvori utisak o bilo kakvom uplitanju u politička zbivanja u Srbiji, mada se nameće zaključak da je već previše vremena i napora uloženo u traženje izlaza iz "sve složenije situacije u Srbiji koja, činjenički, nije na korist ni Srbije, niti njenih mogućih mnogo boljih odnosa s EU".

Havijer Solana rekao je i da je usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti o Kosovu od temeljnog značaja za EU.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je u Briselu da neke članice Saveta bezbednosti "ne žele da pomognu" u ostvarenju procesa koji vodi ka takvom rešenju.

Solana je, takođe, istakao da ne očekuje bezbednosne probleme na Kosovu, "ukoliko sve bude išlo po planu koji je predvideo Marti Ahtisari". Predstavnik EU je naglasio da je potrebna "nova rezolucija Saveta bezbednosti, a ne nastavak Rezolucije 1244".

Ren: Teško do obnove pregovora sa EU uz koaliciju DSS-SRS

Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Briselu da je teško zamislivo da bi koalicija Demokratske stranke Srbije i radikala mogla ispuniti uslove za obnovu pregovora o pridruživanju Srbije EU i učiniti napredak ka Evropi.

Ren je, posle izlaganja u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, time odgovorio na pitanje kako gleda na stvaranje koalicije DSS-a i radikala i upliv na unutrašnji razvoj u Srbiji i njene odnose sa Evropskom unijom.

Jasno je da je, na temelju prošlosti, činjenica i onoga što se radilo, teško videti da bi ta vrsta koalicije mogla biti u stanju da ispuni uslove za obnovu pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU i da ostvari napredak ka Evropskoj uniji, istakao je Ren.

"Ja sam, razume se, razočaran činjenicom da demokratske snage nisu bile u stanju da bolje sarađuju među sobom da bi se donele odluke nužne da bi se Srbija približila Evropskoj uniji", zaključio je evropski komesar za proširivanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.