Solana: Obećanje Balkanu

Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Obećanje Balkanu

Havijer Solana

Berlin -- Havijer Solana podsetio je na obećanje dato balkanskim zemljama o njihovoj evropskoj budućnosti.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost se u izjavi listu Cajt izjasnio protiv trajnog utvrđivanja spoljnih granica EU. ''Granice se ne mogu uklesati u kamen i EU ih ne može konačno odrediti'', rekao je Solana.

EU može, međutim, prema ocenama Solane, odlučiti da se previše ne širi van kruga onih s kojima su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već počeli pregovori ili "onih kojima smo, poput balkanskih zemalja, obećali jasnu evropsku budućnost".

Kada je reč o budućim granicama EU, nemački mediji podsećaju da je to deo spora oko evropskog ustava, koji je na ''ledu'' posle neuspeha referenduma u Holandiji i Francuskoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja predsedavajuća EU, s obzirom na predsedničke borbe u Francuskoj, sada je uzdržana u javnim izjavama o rešavanju ustavne krize.

Merkelova će se, kako je danas najavio portparol Vlade, o tome izjasniti, tek posle izbora u Francuskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.