Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: O Kosovu i posle decembra

Brisel -- Predstavnik EU Havijer Solana kaže da se Kosovom treba baviti bez obzira na to šta će se desiti u decembru.

Danas je u Briselu održano savetovanje predstavnika slovenačke diplomatije, u okviru priprema Slovenije za predsedavanje EU, tokom prve polovine iduće godine. Savetovanju slovenačkih diplomata prisustvovao je i Solana, koji je, kako prenose slovenački mediji, u izjavi za javnost rekao da se Kosovom treba baviti, bez obzira na to šta će se desiti u decembru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Zaboravimo šta će se desiti u decembru. Kosovo i Srbija će ostati na evropskoj karti, bez obzira na to šta će se desiti u decembru, i dalje ćemo morati da sarađujemo sa Srbijom, Kosovom i ostalim delovima regije", rekao je Solana, podsetivši da je 10. decembar rok do kog EU, SAD i Rusija moraju da pripreme izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine.

O mogućnosti da se pitanje Kosova oduži i prenese u period slovenačkog predsedavanja EU, Solana je rekao da obimnost tog pitanja prevazilazi konkretne datume.

Savetovanju su prisustvovali, između ostalih, evropski komesar za proširenje EU Oli Ren i komesarka za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner, a Solana je ocenio da je Slovenija dobro pripremljena za predsedavanje EU, odnosnno spremna da preuzme evropsku odgovornost za rešavanje otvorenih pitanja, među kojima je pitanje Kosova.

Pripreme Slovenije za predsedavanje EU su uveliko u toku. Slovenija će biti prva "nova" članica EU koja će predsedavati EU i to je već treće diplomatsko savetovanje, u okviru priprema. Do sada je Slovenija prisustvovala savetovanju francuske i austrijske diplomatije.

Srbija u Sloveniji još nema ambasadora, uprkos mogućnosti da pitanje Kosova bude preneto u slovenačko predsedavanje i uprkos tome da će širenje EU na Zapadni Balkan biti jedan od glavnih zadataka slovenačkog predsedavanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.