Solana: Nema novih uslova

Izvor: B92, Beta, 14.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Nema novih uslova

Beograd, Strazbur -- Osim pune saradnje sa Haškim tribunalom, nema drugih uslova u procesu evrointegracija Srbije, kaže za B92 visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

U intervjuu koji je dao za B92, Havijer Solana je rekao da je za evropske integracije Srbije jedino neophodno da glavni tužilac Haškog tribunala, u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN, da ocenu da je uspostavljena puna saradnja sa sudom, ocenio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Priznavanje nezavisnosti Kosova i članstvo u NATO-u nisu preduslovi za to da Srbija postane članica Evropske unije, potvrdio je Havijer Solana.

Visoki predstavnik Evropske unije izjavio je gostujući na B92 da je na putu ka Uniji za Srbiju najvažnije da bude sprovedena puna saradnja sa Haškim tribunalom.

"Kada se to dogodi, nezamislivo je da vrata EU ostanu zatvorena za Srbiju", izjavio je Solana i potvrdio da priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo.

"Ne, nema drugih zahteva. Da bi počeo da se primenjuje SSP, svih 27 država članica treba da ga ratifikuje i to je prvi korak ka kandidaturi za članstvo u Uniji. Što se pre uradi to, pre ćete postati kandidati”, naveo je Solana i dodao da Kosovo u tom procesu ne predstavlja nikakav preduslov.

Na putu Srbije do punog članstva u Evropskoj uniji nije obavezno ni pristupanje NATO-u.

"To nije preduslov. Austrija je u EU - nije član NATO-a, Švedska je u EU - nije član NATO-a. Tako da to nije nikakav preduslov, niti nikakva obaveza da se učlanite u NATO da biste ušli u EU. Većina zemalja Unije jeste u NATO-u, ali ne znači da svako mora da bude u NATO-u”, rekao je Solana.

"U svakom slučaju, to zavisi od volje naroda u Srbiji. Niko ne želi da nekome naredi da se učlani u nekakvu organizaciju, u neki savez, u koji neće da ide. To se neće desiti”, poručio je on.

Nakon deset godina Havijer Solana će krajem 2009. napustiti funkciju visokog predstavnika EU za bezbednost i saradnju, na koju je došao sa mesta generalnog sekretara NATO-a, sa kog je 23. marta 1999. aktivirao naredbu o početku bombardovanja Savezne republike Jugoslavije.

"Onda je bilo sve mnogo drugačije nego danas. Govorim o 10 godina unazad. Ali kao što možete da zamislite, to nisu bili najsrećniji trenuci u mom životu, tada pre 10 godina”, kaže Solana.

"Više bih voleo da se konflikt rešio na drugi način, ali ja nisam sam tu odluku doneo, u to doba su lideri međunarodne zajednice to tako odlučili. Ali da se to više nikada ne bi desilo, zato moramo ozbiljno da radimo, da završimo EU, da upotpunimo EU sa vašim zemljama”, smatra on.

Poslednju zvaničnu posetu Beogradu Havijer Solana je završio obećanjem da, bez obzira na položaj na kom bude nastavio političku karijeru, nikada neće napustiti Balkan i Srbiju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost danas nastavlja poslednju turneju po Balkanu na toj funkciji posetama Prištini i Skoplju, posle čega putuje za Podgoricu.

Možete pogledati snimak intervjua sa Havijerom Solanom.

"Ispunjavanje uslova ostaje pravilo širenja EU"

Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta, bivši poljski premijer, Jerži Buzek izjavio je da ispunjavanje svih potrebnih preduslova za pristupanje EU mora ostati jasno pravilo daljeg proširenja Unije.

Upitan o približavanju Srbije Evropskoj uniji i da li puna saradnja s Haškim tribunalom mora biti preduslov za proces njenog pristupanja Uniji, Buzek je, na konferenciji za štampu u Strazburu, odgovorio da "ispunjavanje uslova vezanih za ljudska prava predstavlja jedan od najvažnijih preduslova za pristupanje EU".

Buzek, prvi predsednik Evropskog parlamenta iz istočne Evrope, ocenio je da proširenje EU predstavlja ogroman uspeh, što dokazuje i težnja zemalja zapadnog Balkana da pristupe Uniji.

Kada je reč o zahtevu pojedinih poslanika Evropskog parlamenta da se posle širenja Unije, u Evropskoj komisiji više ne povećava broj komesara zbog većeg broja članica, on je ukazao da je to u nadležnosti Komisije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.