Solana: EU želi čvrstu vladu

Izvor: B92, 13.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: EU želi čvrstu vladu

Ljubljana, Berlin, Brisel -- Zvaničnici Evropske unije očekuju da će nova vlada Srbije biti stabilna i proevropska i da će svoje potencijale i izvore usredsrediti na nastavak evropskih integracija.

U kancelariji Vlade Srbije za pridruženje Uniji navode da bi, ukoliko bude političke volje, Srbija do kraja godine mogla da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se nada da će nova vlada Srbije biti proevropska, ali nije želelo da spekuliše o tome kako će ona biti formirana. Solana nije želeo ni da odgovori direktno na pitanje novinara da li bi za Uniju bilo prihvatljivo da u novoj vladi bude SPS.

"Ono što mogu reći je da u ovom trenutku stranke u Srbiji moraju da rade na formiranju koalicije. Voleli bismo da ona bude stabilna jer je bolje imati odnose sa stabilnom vladom koja će nastavi proces započet potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", smatra Solana.

Slična poruka stiže i iz kabineta evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

"Mi čekamo formiranje nove vlade Srbije i nadamo se da će nova vlada nastaviti sa programom reformi i put ka EU. To je sve što možemo da kažemo u ovo trenutku. Nećemo da nagađamo kako će ova vlada biti formirana. Za Komisiju, to je nešto što mora da se dogodi u Srbiji, tako da je to sve što mogu da kažem na ovu temu", rekla je Renova portparolka Kristina Nađ.

U kancelariji Vlade Srbije za priključenje Uniji kažu da su spremni za nastavak integracija i da prvi korak treba da bude ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sledeća, takođe vrlo važna stvar, jeste izraz jasne političke volje, i parlamenta i vlade, za podnošenje kandidature za članstvo. To mora biti na osnovu vladine odluke. Zatim Evropska komisija biva ovlašćena da nam uputi taj čuveni upitinik sa velikim brojem pitanja. To sada izgleda kao bauk, ali mi smo tehnički spremni da odgovorimo za dva - dva i po meseca. Čini mi se da zaista imamo sve adute u našim rukama da Srbija do kraja godine postane kandidat za članstvo i što je jako važno dobije datum otvaranja pregovora za članstvo", kazala je direktorka kancelarije za priključenje Uniji Tanja Miščević.

Ona ističe da Srbija sada, kao potencijalni kandidat, za izgradnje institucija i prekograničnu saradnju može koristiti oko 200 miliona evra iz evropskih fondova, a da bi, kao kandidat za članstvo, mogla da koristi barem dva puta više sredstava, i to i za strukturne reforme, infrastrukturu i za razvoj sela.

Više o ubrzanju puta Srbije ka EU, kao i mišljenja političkih analitičara o toj temi, možete čitati u posebnoj vesti.

Vordsvort: Britanija pozdravlja proevropsku poruku

Velika Britanija pozdravlja snažnu proevropsku poruku koju su poslali birači na nedeljnim izborima u Srbiji, izjavio je britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort i izrazio nadu se da će političari poštovati volju birača.

Povodom mogućnosti da Socijalistička partija Srbije učestvuje u novoj vladi, on je u izjavi agenciji Beta ocenio da "SPS ne mora da nastavi da zauvek postoji kao 'Miloševićeva partija'".

"Širom centralne i istočne Evrope, političke stranke i njihovi lideri su se menjali, kao što su se i okolnosti menjale", podsetio je britanski ambasador.

On je ocenio da u "srpskoj politici postoji prostor za socijalističku partiju koja se snažno bori za prava drustveno ugroženih kategorija stanovništva - nezaposlenih, starijih lica, osoba sa niskim prihodima - ali je istovremeno i moderna, proevropska i u potpunosti posvećena vladavini prava".

Govoreći o izborima, on je ocenio da je "očigledno da su ovo bili veoma važni izbori do kojih je došlo nakon nesuglasica u prethodnoj vladajućoj koaliciji".

Rupel: Ishod izbora bitan za Balkan

Šef slovenačke diplomatije Dmitrij Rupel ocenio je da je pobeda proevropskog bloka na parlamentarnim izborima u Srbiji važna za stabilnost regiona i njegov dalji ekonomski razvoj.

"Zadovoljni smo što su srpski birači, takođe, odobrili napore slovenačkog predsedništva EU, usmerene na davanje podrške evropskoj budućnosti Srbije, uključujući i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem aprila", rekao je Rupel u Ljubljani, posle razgovora sa predsednikom Evropskog parlamenta Hans-Gert Peteringom.

Rupel je, pak, priznao da Kosovo i dalje ostaje izazov za bezbednost i stabilnost na celom zapadnom Balkanu, prenela je slovenačka agencija STA saopštenje slovenačkog predsedništva EU.

Predsednik Evropskog parlamenta je ocenio da su rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji "pozitivan signal" koji pokazuje da srpski građani veruju da je budućnost zemlje u Uniji.

Centralne teme Rupela i Peteringa u Ljubljani ticale su se situacije na zapadnom Balkanu i uloge EU u rešavanju otvorenih pitanja u regionu i Gruziji.

Slovenački premijer Janez Janša čestitao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću na izbornoj pobedi koalicije Za evropsku Srbiju.

U telefonskom razgovoru, slovenački premijer i predsednik Srbije konstatovali su da je podrška Evropske unije spoljnopolitičkom usmerenju koalicije predstavljala važan signal srpskim biračima, koji su većinski glasali za evropsku perspektivu svoje zemlje.

Janša je Tadiću garantovao podršku u nastojanjima srpskog rukovodstva da nastavi reforme u cilju ispunjavanja evropskih standarda u približavanju Srbije EU, navodi se na sajtu predsednika Vlade Slovenije.

Čestitke i od Merkelove

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je proevropskim snagama u Srbiji pobedu na parlamentarnim izborima i ocenila da rezultati izbora jasno pokazuju da većina građana želi približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Kancelarka je telefonom čestitala predsedniku Srbije Borisu Tadiću pobedu na parlamentarnim izborima i pozdravila je njegove napore za formiranje koalicione vlade "kako bi se na dosledan način nastavila proevropska orijentacija", navedeno je u saopštenju nemačke vlade.

Rezultati izbora su, prema oceni nemačke vlade, jasno potvrdili da većina građana Srbije želi približavanje Evropi, preneo je radio Dojče vele.

ENP: Odlučujuća prekretnica

Predsednik Evropske narodne partije Vilfrid Martens pozdravio je danas izbornu pobedu koalicije Za evropsku Srbiju i izrazio uverenje da će "opredeljenje za Evropu, koje su u nedelju jasno iskazali građani Srbije", prihvatiti i prvak Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Predsednik ENP-a, koja okuplja evropske konzervativne stranke i čija je članica i DSS-a, ocenio je da će, "uprkos ogradama koje je Vojislav Koštunica izrazio tokom emocijama opterećene izborne kampanje zbog spoljnopolitičkih odluka Evropske unije", ipak prihvatiti opredeljenje za put Srbije u Evropu.

"Ovo je odlučujuća prekretnica za put Srbije u Evropu", ukazao je Martens, navodeći da su srpski građani poslali veoma snažnu poruku u prilog Evrope i da je sad na Evropi da na to uzvrati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana: EU bi podržala svaku stabilnu vladu u Srbiji

Izvor: Blic, 13.Maj.2008

Evropska unija će podržati "svaku stabilnu vladu" u Srbiji, izjavio je u utorak u Briselu visoki predstavnik EU Havijer Solana odgovarajući na pitanje novinara da li bi EU prihvatila ulazak Socijalističke partije Srbije u vladu proevropskog bloka u Beogradu.....On je ocenio da su "srpski glasači...

Nastavak na Blic...

Solani ne smeta ni SPS u Vladi Srbije

Izvor: Politika, 13.Maj.2008

Zvaničnici EU saopštili da će Brisel podržati svaku stabilnu vladu, izražavajući nadu da će buduća vlada biti proevropska ..Brisel – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren izrazili su juče u Briselu nadu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.