Solana: Dobri utisci iz Beograda

Izvor: B92, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Dobri utisci iz Beograda

Štajnmajer, Tadić, Solana (Fonet)

Brisel, Vašington -- Evropska trojka vratila se iz Beograda s povoljnim utiscima iz razgovora s liderima Srbije.

Demokratske snage u Srbiji su izrazile spremnost za što brže formiranje Vlade Srbije i uključenje u pregovore o statusu Kosova, uz kraće nužno odlaganje. Beta u Briselu saznaje da je "trojka" rukovodstvu Srbije prenela spremnost EU da obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom, s tim da nova proevropska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada u Beogradu politički i opipljivim merama uveri i dokaže da će ostvariti punu saradnju s Tribunalom.

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je te ocene o poseti Beogradu danas izložio ambasadorima stalnim predstavnicima zemalja-članica EU u Briselu.

EU nema ništa protiv kraćeg odlaganja pregovora u Beču da bi se omogućilo sazivanje novog sastava Skupštine Srbije, koja treba da ovlasti delegaciju za dodatne pregovore o predlogu statusa Kosova.

Solana je, kako su Beti preneli obavešteni evropski funkcioneri, rekao i da je zadovoljan rezultatima razgovora s rukovodstvom Srbije pošto su ključni demokratski partneri EU u Srbiji pokazali ozbiljnost i odgovornost, što znači da su spremni za angažovanje u pregovorima o statusu Kosova i za brzo sazivanje nove Skupštine i za to da delegacija Srbije s novim mandatom bude upućena u Beč na preogovore s delegacijom Prištine.

Za EU je ključno što je Srbija pokazala razumnu meru elastičnosti i što neće izaći iz procesa utvrđivanja statusa Kosova, mada je jasno da srpska delegacija na pregovorima u Beču može izneti niz kritičkih opaski i neslaganja s predlozima Martija Ahtisarija, rekli su funkcioneri u Briselu.

Solana je ambasadorima preneo i da je liderima u Srbiji rečeno da se mogu još brže steći uslovi da EU s budućom proevropskom Vladom Srbije obnovi pregovore o pridruženju ako nove vlasti u Beogradu daju jasnu izjavu o političkoj rešenosti za dostizanje pune saradnje s Haškim sudom i dokažu preduzimanje opipljivih koraka za hapšenje haških optuženika.

"Na pola puta do statusa"

Šef Katedre za istoriju na Univerzitetu Indijane Bernd Fišer kaže da se u utvrđivanju statusa Kosova stiglo na pola puta.

"Mislim da bi utvrđivanje statusa moglo da traje duže nego što kosovski Albanci očekuju. Jasno je da su se oni nadali da će do sredine marta cela stvar biti rešena, ali nisam siguran da je to moguće. To je pre svega zbog stava Rusije, i mislim da će sve trajati najmanje još šest meseci", rekao je Fišer za BBC.

On je dodao da postoji rizik da će određene grupe na Kosovu izgubiti strpljenje, a to je pre svega sve veći broj mladih Albanaca, koji su umorni od tog procesa. "To može da dovede do nasilja, ta opasnost je vrlo realna. To je vrlo ozbiljan istorijski trenutak za Kosovo", kazao je Fišer.

"Kompromis je svakako još moguć, a pretpostavljam da bi podrazumevao da Srbiji bude ponuđen brz prijem u EU i NATO. Većina srpskih političara shvata da je nezavisnost Kosova neminovna, iako im se to ne dopada. To je u određenoj meri deo političke trgovine koja se trenutno odvija u Beogradu oko formiranja Vlade Srbije", ocenio je on.

"Bez čvrstog stava SAD o nezavisnosti"

Analitičar vašingtonske konsultantske firme TSM Obrad Kesić smatra da Vašington nije čvrsto opredeljen za nezavisnost Kosova.

"To je ono što je problematično. Kada postoji čvrst stav SAD, onda se zna da će taj stav biti primenjen, odnosno da će SAD do kraja gurati taj stav. Ali, u SAD postoje kontradiktorna mišljenja o Kosovu, ne samo u administraciji, nego i u Kongresu, i šire u javnosti. Mislim da je to pitanje dosta složeno", rekao je Kesić, prenosi Glas Amerike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.