Socijalisti traže Aerodrom, „Puteve“ i  „Železnice“

Izvor: Blic, 29.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti traže Aerodrom, „Puteve“ i „Železnice“

Socijalisti nisu zadovoljni dogovorom o podeli vlasti sa Koalicijom „Za evropsku Srbiju". Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS, kaže za „Blic" da bi socijalistima trebalo da pripadnu javna preduzeća Aerodrom, „Železnice Srbije" i „Putevi Srbije", a nije zadovoljan ni ingerencijama Ministarstva za infrastrukturu na čijem bi čelu trebalo da bude.

- Ako ne mogu da radim ono što znam, neću ni da budem ministar. A vidim sad da su iz Ministarstva za infrastrukturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvukli železnicu i puteve. Čujem i da javna preduzeća Aerodrom, „Železnice Srbije" i „Putevi Srbije" treba da pripadnu DS i G17 plus. Ja bez tih preduzeća ne mogu da radim, jer ne mogu da realizujem projekte koje sam zacrtao, a to su pre svega autoput, koridor 10 i 7, pruge - kaže Mrkonjić za „Blic". On dodaje da od vlade očekuje da bude ozbiljan tim ljudi koji će raditi zajedno, a „ne da se svađamo i otimamo jedni drugima posao".

Kako „Blic" saznaje socijalisti su u dosadašnjim pregovorima sa DS već dobili tri javna preduzeća: NIS, „Srbija gas" i PTT.

Dan pre nego što bi zakon o vladi i ministarstvima trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini, nije izvesno da li će SPS tražiti njegove izmene. Naime, prema Predlogu zakona o ministarstvima, Ministarstvo za infrastrukturu obavlja poslove koji se odnose na uređenje i izgradnju saobraćajne infrastrukture, dok će Ministarstvo životne sredine biti nadležno za poslove prostornog planiranja i građevinarstva. Mrkonjić smatra da u slučaju takvog razdvajanja on ne bi mogao da prihvati da bude ministar i ukoliko ne dobije da vodi kompletno Ministarstvo za infrastrukturu. Mrkonjić tvrdi da je sa njegovim stavom upoznat predsednik SPS Ivica Dačić.

- Javna preduzeća do sada nisu bila tema pregovora o vladi. U ovom trenutku su nam primarni politički stavovi, kao što je deklaracija o nacionalnom pomirenju. Znam za Mrkonjićevo nezadovoljstvo i jedino što mogu da kažem jeste da je predsednik Tadić garantovao da će ministarstvo na čijem čelu treba da se nađe Mrkonjić imati ingerencije nad celokupnom izgradnjom infrastrukture, putevima i železnicom - rekao je juče Ivica Dačić za „Blic".

Podelom resora u budućoj vladi nije zadovoljna ni mađarska koalicija bez čije podrške nema ni većine. Lider vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor odbio je ponudu da bude potpredsednik vlade i traži za svoju koaliciju mesto gradonačelnika Subotice. Mađari su ranije najavili da ih zanima da dobiju mesta državnih sekretara u nekoliko ministarstava.

- Pregovori sa pregovaračkim timom DS su u toku i očekujem da budu završeni danas - rekao je juče Pastor za „Blic". Do zaključenja ovog izdanja oni još nisu bili završeni.

Najviše kritika na sastav buduće vlade stižu zbog njene glomaznosti. U zakonskom predlogu, koji je stigao u parlament i koji su svojim potpisima podržala 122 poslanika, predviđeno je da vlada ima 24 ministarstva, jednog ministra bez portfelja i četiri potpredsednika od kojih samo jedan nije ministar. Ukupno, sa premijerom, vlada će brojati 27 članova. To nezadovoljstvo postoji i u samoj vladajućoj koaliciji. G17 plus i njen lider Mlađan Dinkić ranije su tražili da vlada nema više od 20 članova. Poslanik SPO Aleksandar Čotrić kaže da je veći broj ministarstava „posledica učešća većeg broja stranaka u vladi, ali da je bitnije od toga da vlada bude efikasna i ispunjava izborna obećanja".

Funkcioner LDP Ivan Andrić najavio je juče da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade zbog velikog broja ministarstava, ali i zbog „ustupaka SPS-u".

- Najvažniji problem je uvođenje funkcije zamenika predsednika vlade. Kada se banalno pregledaju njegova ovlašćenja, vidi se odstupanje od Ustava jer je vođenje i usmeravanje rada vlade i obezbeđivanje njenog ujednačenog političkog delovanja kao ovlašćenje dato zameniku predsednika. Po Ustavu, to je isključivo ovlašćenje premijera. Nama nisu jasni mehanizmi po kojima će zamenik predsednika vlade pomagati u ovome premije-ru, osim ako namera predlagača nije da se uvede funkcija kopremijera - naveo je Andrić.

Radikali i narodnjaci takođe su najavili da neće glasati za zakone o vladi i ministarstvima i da su pripremili niz amandmana.

Tadić najavio istu vlast u Beogradu kao i u republici

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavi je juče u intervjuu za FoNet da nije bio za povećavanje broja ministarstava, ali da aspiracije rastu ako u vladi učestvuje mnogo stranaka. On je negirao da je u DS oko mandatara bilo podela i raskola. Boris Tadić je najavio da će princip po kojem je formirana većina u Skupštini biti primenjen i kod konstituisanja vlasti u Beogradu i poručio da je nemoguće efikasno voditi Srbiju ukoliko srce tog sistema nije u direktnoj koordinaciji sa vladom i ako ne postoji ista struktura vlasti u Beogradu i u republici. Upitan da li je to već dogovoreno sa SPS, Tadić je odgovorio da je rekao dovoljno i da „tiha voda breg roni", zbog čega oko ovog pitanja ne bi trebalo praviti veliku buku, već da treba sačekati rezultat.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mrkonjić: Ne može bez Železnica, Puteva Srbije i JAT-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2008, 09:37

BEOGRAD - Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Milutin Mrkonjić izjavio je da neće ući u novu vladu ukoliko Ministarstvo za infrastrukturu ne bude imalo kontrolu nad javnim preduzećima "Putevi Srbije", "Železnice Srbije" i JAT, prenosi beogradska štampa...Mrkonjić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.