Socijalisti se nisu predomislili

Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti se nisu predomislili

Skupština Vojvodine će ili korigovati predlog Statuta ili će on biti odbijen u Skupštini Srbije, kaže Dušan Bajatović

„Oko Statuta Vojvodine i zakona o prenosu nadležnosti nepotrebno su ovih dana podignute političke tenzije, a zapravo se u stavu Socijalističke partije Srbije ništa nije promenilo. I kada je u septembru prošle godine Skupština Vojvodine usvojila Statut rekli smo i to do danas stalno ponavljamo autonomija da – državnost ne, i zbog toga u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Skupštini Srbije nećemo podržati akte koji izlaze iz okvira Ustava”, kaže predsednik vojvođanskog odbora SPS-a Dušan Bajatović. Bez glasova socijalista Statut u Skupštini Srbije nema većinu.

U SPS-u tvrde da ne mogu da podrže odredbe po kojima se, recimo, Vojvodina definiše kao evroregija i kojima joj se daje mogućnost donošenja odluka sa snagom zakona, jer to nije u skladu sa Ustavom. Na primedbu da su socijalisti to znali i kada su glasali u Skupštini Vojvodine za Statut, Bajatović odgovara da je stranka tada podnela sedam amandmana na tekst Statuta, koji su odbijeni. „Oni su u Skupštini Vojvodine imali većinu i bez nas. Mi smo kao koalicioni partner podržali Statut jer načelno jesmo za autonomiju. Međutim, očekujemo da i konačna verzija tog teksta i zakon o nadležnostima budu u skladu sa Ustavom”, kaže Bajatović.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a, takođe, tvrdi da stav socijalista nije nov. On kaže da je usaglašavanje teksta zakona o nadležnostima u toku i da će ga SPS svakako podržati ukoliko se Statut naknadno koriguje u skladu sa ovim zakonom, pravnotehničkom redakcijom ili nekim ozbiljnijim intervencijama. I Ružić i Bajatović odbacuju spekulacije da postoje bilo kakve nesuglasice u vezi sa ovom pitanjem između stranačkih predstavnika iz Vojvodine i ostalog dela Srbije.

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara ranije su rekli da neće pristati ni na kakve ozbiljnije izmene Statuta niti na novo glasanje u Skupštini Vojvodine. Bajatović na to kaže da predlagač Statuta mora biti pokrajinska skupština, pa će ona ili izmeniti postojeći tekst u skladu sa kompromisom koji se bude postigao unutar vladajuće koalicije ili će insistirati na postojećem tekstu, pa će ga Skupština Srbije odbaciti.

Šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić kaže da je sigurna da Skupština Vojvodine ne bi prihvatila suštinske izmene teksta koji je već usvojila, te da se Statut u pokrajinski parlament može vratiti samo zbog pravnotehničkih korekcija. Na pitanje kako će se ovaj problem rešiti u SPS-u kažu da je ključ u rukama Demokratske stranke. Kao najveća stranka vladajuće koalicije, koja uz to ima apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu, ona će morati da pronađe način da pomiri sve ove stavove, pa i eventualne nesuglasice unutar svojih redova.

G. Novaković

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.