Socijalisti protiv smanjenja Vlade

Izvor: Blic, 13.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti protiv smanjenja Vlade

Inicijativa da se smanji broj ministarstava u Vladi Srbije našla se na ledu zbog procene u vladajućoj koaliciji, posebno Demokratskoj stranci, da bi to moglo dovesti do stvaranja manjinske vlade, saznaje „Blic".



Iako sve stranke u koaliciji ističu da nemaju ništa protiv smanjenja broja ministarstava, svaka od njih ima problem s tim - SPS zbog unutarstranačkih odnosa, a G17 plus zbog procesa spajanja pojedinih resora. Procena je da bi upravo ti stavovi mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da izazovu probleme u koaliciji zbog kojih bi neka od stranaka izašla iz Vlade i samo je podržavala manjinski.

Kako za „Blic" kaže dobro upućeni izvor, nije se odustalo od smanjena broja ministarstava, ali su dogovori odloženi na period posle kongresa SPS, koji bi, prema najavama lidera ove stranke Ivice Dačića, trebalo da se održi krajem godine. Cela stvar je i odložena dok Dačić ne precizira odnose unutar stranke. Najveći problem je u činjenici da Dačić jednostavno zbog sadašnjeg odnosa snaga u SPS ne može da se odrekne nijednog ministra, a posebno ne onih koji su veza sa tvrdim jezgrom nekadašnjih Miloševićevih sledbenika i birača. G17 plus je za smanjivanje broja ministarstava, ali ova partija problem vidi u procesu koji bi usledio posle ukidanja pojedinih resora kada Vlada treba da se prestrukturira i pojedina ministarstva utope u druga koja su im srodna.

Demokrate, međutim, nisu presekle i pogurale inicijativu u strahu da bi nesuglasice unutar vladajuće koalicije mogle dovesti do manjinske vlade. Kako kaže naš sagovornik, „to znači samo manje stabilnu vladu koja nije rešenje". Kako smatra vrh vlasti, treba ići i pokušati do poslednjeg trenutka da se Vlada umanji za deset resora, i to tako što bi demokrate dale šest, a G17 plus i SPS po dva.

- Broj ministarstava u Vladi Srbije trebalo bi da bude smanjen, ali to u ovom trenutku nije moguće - rekao je preksinoć predsednik Srbije Boris Tadić.

- Apsolutno ne želim da odustanem od toga da se smanji broj ministarstava, ali to suštinski ne bi smanjilo troškove države - kaže Tadić. Lider DS i predsednik Srbije je dodao da bi se time smanjili samo troškovi za nekoliko ministarskih plata, ali i ocenio da je broj ministarstava posledica izborne volje građana. Prema Tadiću, neophodne su i izmene izbornog zakona kojima bi se najpre smanjio broj poslanika u Skupštini, a zatim i broj ministarstava.

- Sve će se veoma brzo menjati kao posledica nedostatka novca - istakao je on i dodao da se u sadašnjoj situaciji mora uzeti u obzir mišljenje političkih partnera u vladajućoj koaliciji.

Najbrojniji u regionu

Sa 24 ministarstva Srbija ima najglomazniju Vladu u regionu, a ukoliko se dodaju i ostali članovi Vlade to je ukupno 27.

Crna Gora - 13 ministarstava plus jedan ministar bez portfelja

Slovenija - 15 ministarstava plus dva ministra bez portfelja

Hrvatska - 15 ministarstava, ali ukupno 18 članova Vlade

BiH - 16 ministarstava (isto toliko ministarstava ima i Vlada Republike Srpske)

Makedonija - 14 ministarstava, ali ukupno 23 člana Vlade

Škundrić: Potreban dogovor

- Smanjivanje broja ministarstava je stvar političkog konsenzusa. Nije reč o tome da je SPS za ovu odluku ili protiv nje. Mi o tome uopšte nismo razgovarali ni na nivou Vlade, a ni na nivou stranke nismo zauzeli nikakav konkretan i zajednički stav. Neophodno je da se preduzmu mere racionalizacije i štednje, ali je pitanje u kom pravcu bi one išle. Ukoliko one uvažavaju principe koalicionog dogovora, onda se mi s time slažemo - kaže za „Blic" funkcioner SPS i ministar energetike Petar Škundrić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.