Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti prekinuli sednicu

Beograd -- Rasprava o amandmanima na Predlog zakona o vojsci prekinuta na insistiranje poslanika Socijalističke partije Srbije.

SPS je insistirao da se sednica prekine zbog, kako su naveli, odluke vlade da smeni sve koordinatore iz te stranke na Kosovu. Poslanici će raspravu o tom vladinom predlogu nastaviti sutra u deset. Rasprava je prethodno na kratko dva puta prekidana zbog negodovanja poslanika SPS-a i najave da će se javljati po Poslovniku.

Predsedavajući Miloljub >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albijanić izrekao je opomenu poslaniku SPS-a Rajku Baraliću jer je i posle istekao vremena predviđenog za obraćanje ostao da stoji za govornicom.

Baralić je rekao predsedavajućem da se neće skloniti sa skupštinske govornice dok se ne prekine rasprava i ne dobije objašnjenje vlade povodom te odluke.

On je i u vreme pauze ostao da stoji za govornicom.

Predlogom zakona o vojci uređuju se položaj i nadležnosti vojske, njena organizacija, sastavi i načela delovanja, princip komandovanja i rukovođenja, činovi i zvanja, simboli i obeležja.

Predviđeno je da je Vojska Srbije ideološki, interesno i stranački neutralna, kao i to da profesionalno vojno lice, vojnik, učenik i student vojnoškolske ustanove ne sme biti član političke stranke.

Predloženo je i da se vojnim licima zabrani prisustvovanje na političkim skupovima u uniformi i svaka politička aktivnost izuzev korišćenja aktivnog biračkog prava, a novina je i pravo profesionalnih vojnika na sindikalno udruživanje.

Profesionalnim vojnicima nije dopušteno pravo na štrajk, a zabranjuje se nošenje simbola i obeležja Vojske Srbije na način kojim bi se narušio njen ugled.

Predloženo je da građani vojnu obavezu iz verskih, moralnih ili drugih razloga savesti zamene civilnom službom, a jedna od novina je i organizovanje verske službe u vojsci.

Predlogom zakona o vojsci zabranjeno je svako paravojno udruživanje.

Predviđeno je i da Vojska Srbije služi za odbranu zemlje od oružanog ugrožavanja i da može da izvršava i druge misije i zadatke u zemlji i inostranstvu.

Optužbe povodom nabavke vojne opreme

Raspravu danas tokom prepodneva obeležile su optužbe poslanika SRS-a na račun DS-a povodom nabavke vojne opreme.

Poslanik radikala Zoran Krasić rekao je da je povodom nabavke tekomunikacione opreme za potrebe vojske došlo do sukoba između funkcionera te stranke ministra odbrane Dragana Šutanovca i ministra pravde Dušana Petrovića.

Razlog za sukob, prema njegovim rečima, jeste to što "dva interesna lobija u DS" imaju različite stavove od kojih proizvođača treba kupiti opremu, naveo je Krasić, i dodao da je "u posao oko nabavke umešan i Ilija Filipović iz Ministarstva odbrane".

Šef poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija ocenila je da nastupi poslanika SRS-a nisu korektni, jer iznose neistine i uvrede na račun cele stranke i njenih birača.

"Nema problema da iznosite činjenice, ali to što mašete fasciklom iz koje namećete zaključke - nije korektno", rekla je ona.

Dragan Todorović iz SRS-a poručio je da radikali iznose stvari za koje smatraju da su protivzakonite i da su dužni da o tome obaveste parlament i građane.

On je rekao i da sve informacije kojima raspolažu potiču od koalicionih partnera DS-a i to "baš iz jednog ministarstva", ne precizirajući na koje ministarstvo misli.

Povodom ove polemike reagovao je i predsednik Skupštine Oliver Dulić, apelujući na poslanike SRS-a da se uzdrže od uvreda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.