Socijalisti dele resore

Izvor: Politika, 20.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti dele resore

„Politika” nezvanično saznaje da je koalicioni sporazum o formiranju Vlade Srbije između socijalista, radikala i narodnjaka praktično pred potpisivanjem

Koalicioni sporazum socijalista sa radikalima i narodnjacima o formiranju republičke vlade u završnoj je fazi i trenutno se radi na delu koji se odnosi na kadrovska rešenja i podelu resora, saznaje „Politika” u vrhu Socijalističke partije Srbije. Koalicija SPS-a, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije, prema našem izvoru, definitivno se odlučila za formiranje nacionalno odgovorne vlade sa Srpskom radikalnom strankom i „narodnjačkom koalicijom”, i vrlo su mali izgledi da se ovaj postizborni savez ne ostvari. Izvor „Politike” ističe da bi se to moglo dogoditi jedino u slučaju da ove stranke ne mogu da se dogovore o nekom kadrovskom pitanju ili resoru.

Ovim su praktično potvrđene reči Tomislava Nikolića, zamenika predsednika SRS-a, koji je izjavio da je na jučerašnjem sastanku pitao Ivicu Dačića, lidera SPS-a, da li se opredelio s kim će u vladu – i dobio „potpuno zadovoljavajući odgovor”. Nikolić je za B92 rekao da je „Ivica Dačić potvrdio da je njihova želja da budu u koaliciji sa DSS-om i SRS-om i da se to više ne dovodi u pitanje”.

Nikolić, Dačić i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica razgovarali su, inače, juče o formiranju koalicije za Beograd. Nadležni organi DSS-a i Nove Srbije, stranaka koje su u koaliciji, odmah juče su „aminovali” odluke svojih gradskih odbora, a kako nam je rekla Dubravka Filipovski, potpredsednik NS, u njenoj stranci očekuju da će „u najkraćem mogućem roku biti formirana i republička vlada u istom sastavu, prema već dogovorenim principima”.

Međutim, u koaliciji Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, kako nezvanično saznajemo, i dalje su optimisti, verujući da „postoji 95 odsto šansi da se formira proevropska vlada”. „U ovom momentu je izvesno da smo podjednako daleko od dogovora sa SPS-om i mi i DSS”, kaže izvor „Politike”.

Kako dodaje, i funkcioneri ove koalicije imaju kontakte sa zvaničnicima SPS–PUPS–JS, na nižem nivou, doduše, ali se takođe tiču formiranja republičke vlade.

Povodom najave da je koalicija radikala, socijalista i narodnjaka u Beogradu već dogovorena i mogućnosti da socijalisti na republičkom nivou ipak uđu u savez sa koalicijom koju predvodi Demokratska stranka, u G17 plus ističu da ostaju pri odluci Predsedništva stranke da u toj varijanti neće učestvovati u Vladi Srbije. Kako kažu u stranci Mlađana Dinkića, konačnu reč će ipak dati Glavni odbor G17 plus, ali je gotovo izvesno da će biti potvrđena odluka Predsedništva. „Saradnja između grada i republike je nužna, ali ona ne može funkcionisati ako je u Beogradu jedna vlast, a na republičkom nivou druga, pogotovo kada je reč o dve tako udaljene koalicione strukture”, kažu u G17 plus.

I portparol DS-a Jelena Trivan izjavila je juče da ta stranka i lista Za evropsku Srbiju čine sve da Srbija, i na republičkom i na nižim nivoima, dobije vladu koja ima komplementarnu politiku, iste programske ciljeve i zajednička načela, i koja će državu voditi u pravcu Evropske unije. „Teško je komentarisati pompezne medijske najave SRS-a i DSS-a, koji danima najavljuju neke koalicije i formiranje vlasti, te, u tom smislu, ja jedino mogu da poručim da su građani jasno izrazili svoju želju da imaju proevropsku vladu na svim nivoima, da su dali jasnu većinu listi Za evropsku Srbiju, i da se to pre svega odnosi na Beograd, gde su rezultati ponovljenih izbora, a i prvog izbornog kruga, više nego dobar pokazatelj”, rekla je Jelena Trivan agenciji Tanjug.

A da još ništa nije gotovo, reklo bi se i po jučerašnjoj izjavi Branka Ružića, predsednika Izvršnog odbora SPS-a. Kako je rekao u emisiji B92, koaliciji oko SPS-a su „potrebne garancije” i pored toga što je postignut visok stepen saglasnosti o principima za funkcionisanje nove vlade sa radikalima i koalicijom DSS–NS. „Želimo detaljno da sagledamo šta sve stoji na stolu. Načela su nešto što je prihvatljivo svim relevantim političkim opcijama u Srbiji, osim možda Liberalno-demokratskoj partiji. Ono što ide od principa ka realizaciji tog sporazuma, nešto je za šta nam trebaju garancije”, kazao je Ružić, a prenosi Beta.

On je dodao da su garancije pre svega neophodne kada je reč o realizaciji principa socijalne pravde, za šta su potrebni fondovi.

Pre nego što se Tomislav Nikolić juče oglasio, govoreći i da može da se očekuje „u najkraćem roku da ova koalicija postane ona koja vlada ili da kaže da nije uspela da bude formirana”, potpredsednik radikala Dragan Todorović pozvao je juče koaliciju okupljenu oko SPS-a da postigne interni dogovor o tome s kim će formirati novu vladu i s njim izađe pred SRS i narodnjačku koaliciju. „Kada bi se koalicija oko SPS-a unutar sebe dogovorila, onda bi sve moglo da krene nekim relativno bržim tokom”, kazao je Todorović agenciji Beta.

P. R.

[objavljeno: 21/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Socijalisti već dele resore?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2008, 11:37

BEOGRAD - Kako nezvanično saznaje neki listovi, koalicioni sporazum o formiranju vlade Srbije između socijalista, radikala i narodnjaka praktično je pred potpisivanjem...Beogradski list "Politika" u vrhu Socijalističke partije Srbije saznaje da je taj sporazum "u završnoj fazi"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.