Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Snažna diplomatska inicijativa"

Porto -- Tadić smatra da je prijem u Partnerstvo za mir važan za nastavak pregovora s EU.

Vlada Srbije ovlastila je predsednika Srbije Borisa Tadića da u ime Srbije potpiše okvirni sporazum povodom pristupanja programu Partnerstvo za mir 14. decembra u Briselu. Tadić, koji u Portu učestvuje na kongresu Partije evropskih socijalista, rekao je da to za Srbiju znači da stupa u "saveznički odnos sa najvećim vojnim potencijalima".

Tadić je za B92 izjavio da Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čeka još jedna, ključna prepreka, kako bi se sa Evropskom unijom pregovori o pridruživanju nastavili, a to je puna saradnja sa Haškim sudom.

Prema njegovim rečima, državi u narednom periodu predstoji snažna diplomatska inicijativa kako bi se evropski partneri ubedili da se pregovori sa Evropskom unijom nastave i pre izbora, a u toj inicijativi će učestvovati svi zvaničnici Srbije.

"Pre dva meseca mi smo bili blokirani, i u pregovorima o stabilizaciji i asocijaciji, i u pregovorima za Partnerstvo za mir. U tim okolnostima bilo je potrebno pronaći određenu 'diplomatsku pukotinu', koja je u činjenici da Srbija ne može biti večno blokirana", rekao je Tadić za B92.

Srpski predsednik je kazao da je potrebno nastaviti istim modelom kao i povodom pristupanja Partnerstvu za mir: "Sve vreme moramo da stavljamo do znanja našim sagovornicima da želimo da završimo saradnju sa Haškim tribunalom i da je demokratskoj Srbiji potreban novi zamah i pre izbora, a ne tek posle izbora."

Podrška Portugala

Boris Tadić je od portugalskog premijera Žozea Sokrateša dobio jasnu poruku da će Portugal snažno podržavati Srbiju na putu evropskih integracija.

Tadić je posle razgovora sa Sokratešom, na kongresu u Portu, rekao da je za to potrebno da se sprovedu mnoge reforme u zemlji, da se završi saradnja sa Haškim tribunalom i da se u pravnom i vrednosnom smislu Srbija približi evropskim državama.

Portugal u drugoj polovini 2007. od Nemačke preuzima predsedavanje EU i te dve zemlje su, prema Tadićevim rečima, "veoma važne za evropske integracije Srbije".

Boris Tadić, čija je stranka učestvuje na kongresu evropskih socijalista u Portu, razgovarao je i sa liderom američke Demokratske stranke Hauardom Dinom o odnosima Srbije i SAD, unapređenju ekonomske saradnje i pitanju Kosova.

Lider američkih demokrata rekao je da rešenje za Kosovo treba da obezbedi stabilnost i Srbije i regiona, a predsednik Srbije je rekao da ono mora da bude kompromisno i održivo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.