Smrt izazvana gumenim mecima

Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt izazvana gumenim mecima

Sahrana poginulog Dželadinija (Fonet)

Priština -- Autopsija je pokazala da su dva demonstranta u Prištini preminula od pogodaka gumenim mecima u glavu.

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk i komesar policije UNMIK-a Stefan Kurtis saopštili su novinarima poslednje rezultate istrage u vezi sa subotnjim demonstracijama pokreta Samoopredeljenje. Danas su sahranjena i dvojica kosovskih Albanaca Arben Dželadini i Mon Baljaj, koji su tada poginuli.

Šuk je nagovestio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zvaničnici poseduju saznanja da je Samoopredeljenje izvršilo regrutaciju pristalica van Kosova za demonstracije. "Protest u subotu je eskalirao i bio je još više uznemiravajući na osnovu regrutacije van Kosova radi učešća u demonstracijama", rekao je on.

On je dodao da istraga neće ostaviti nepomeren nijedan kamen na Kosovu u cilju utvrđivanja prave istine u vezi sa smrću dvojice demonstranata, kao i pozadine oko organizovanja demonstracija.

Smrt dvojice demonstranata je, inače, izuzetno zaoštrila situaciju u kosovskoj javnosti. Proključale emocije imaju sve naznake albansko-albanskih tenzija koje su izbile u finišu procesa za utvrđivanje kosovskog statusa.

Odbijajući bilo kakve razgovore sa Beogradom o finalnom statusu Kosova, pokret Samoopredeljenje je do sada predstavljao jedinu realnu opoziciju bečkim pregovorima i učešću lidera iz Prištine u njima, iako u dosadašnjem suprotstavljanju pregovorima nije nailazio na širu podršku.

Nakon poslednjih događaja, u Prištini se opravdano strahuje da će doći do jačanja simpatija i šire podrške za taj pokret.

Svaka šira podrška Samoopredeljenju značila bi ne samo širenje opozicije pregovorima, već i dodatni pritisak na pregovarački kurs albanskih lidera. Prvi test za šire raspoloženje među građanima biće nove demonstracije koje Samoopredeljenje najavljuje uskoro širom Kosova.

Daut Haradinaj: Nisam dovodio demonstrante

Funkcioner Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj negirao je da je on za protest pokreta Samoopredeljenje dovodio demonstrante iz Makedonije, kako je ustvrdio lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

"Hašim Tači je lagao iz njemu poznatih razloga. Ja nisam pomagao protest Samoopredeljenja. Da sam pomagao, ja bih bio na čelu protesta, kao što sam bio na čelu borbe za slobodu", navodi se u izjavi Haradinaja.

Daut Haradinaj je brat bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad kosovskim Srbima.

Tači je, nakon današnjeg sastanka sa zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom, rekao da ne želi da se bavi izjavom Haradinaja "jer se na Kosovu dogodila tragedija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.